Bohóchalak a korallok között

Még a Némó-szerű bohóchalak is elvesztik színeiket a korallzátonyok hanyatlása miatt

Friss kutatások kimutatták, hogy a korallzátonyok folyamatos hanyatlása és elszíntelenedése a jövőben a halpopulációkra is kihatással lesz. A rikító árnyalatú vízi élőlények, például a Némó nyomában című mesefilmből jól ismert bohóchalak pár éven belül teljesen kifakulhatnak.

Egy ausztrál tanulmány szerint a Nagy-korallzátony híres lakói az óceánok felmelegedésével, ezzel együtt pedig a korallok kifehéredésével egyre kevésbé lesznek színesek. A kutatás az után zajlott, hogy az említett területet egy újabb drasztikus kifakulás sújtotta, melyet a növekvő szén-dioxid-kibocsátás táplált.

„A jövő zátonyai nem biztos, hogy a ma ismert színes ökoszisztémák lesznek. Eredményeink arra utalnak, hogy a zátonyok kritikus átmeneti ponton lehetnek, és az elkövetkező években sokkal színtelenebbé válhatnak"

— olvashatjuk Chris Hemingson, tengerökológus szavait a ScienceAlert cikkében.

Egy v\u00edz alatti fot\u00f3 egy korallz\u00e1tonyr\u00f3l

Fotó: Unsplash/Shaun Low

A tanulmány során egy kutatócsoport a zátonyhalak színeinek sokféleségét kezdte vizsgálni, aztán összefüggésbe hozták az élőhelyeikkel. Ezek az élénk árnyalatok több indok miatt is kialakulhattak az évtizedek során, egyrészről azért, hogy a fajtársak könnyebben megtalálják egymást, valamint a hímek imponálni tudjanak a nőstényeknek, a másik cél pedig a környezetbe olvadás lehetett a ragadozók elleni védekezéshez.

Bármi is volt a célja az evolúció során kialakult színeknek, egészen biztos, hogy a korallzátonyok árnyalataihoz igazodtak, ennek értelmében az élőhelyük drasztikus változása rengeteg példányt eltűntethet, vagy teljesen megváltoztathatja a kinézetüket. A szakértők olyan populációkat hasonlítottak össze, melyek egészséges, összetett korallokkal rendelkező részen élnek, valamint olyanokat, melyek környezetét erőteljesebb hatások sújtották.

„Azt találtuk, hogy ahogy a strukturálisan összetett korallok borítása növekszik egy zátonyon, úgy nő a bennük és körülöttük élő halak sokfélesége és színskálája is"

— olvashatjuk a tanulmányban.

A jövőben valószínűleg a lágyabb korallok nem tudják majd túlélni a globális felmelegedés pusztító hatásait, így keményebb, tűrőképesebb fajták lesznek a dominánsak. Ezek viszont jellemzően sokkal szürkébbek és fakóbbak, így nem tudnak majd kellő védelmet nyújtani a ragadozók ellen a színes halak — például a citromsárga Lemon damsel, vagy a zöld Lemon Coralgoby — számára. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a legtöbb halfajta teljesen eltűnik majd, mások pedig alkalmazkodni kényszerülnek, vagyis sokkal unalmasabb, szürkébb lesz a korallzátonyok világa.


Nyitókép: Unsplash/David Clode