Otthon unatkozó férfi nyáron

Téged is érinthet a „napfény bűntudat”

A nyár egyik hátrányaként jelentkező napfény-bűntudat szorongást és szégyent okozhat. Íme, mit tehetünk ellene.

Könnyű bezárkózni egy könyvvel vagy egy Netflix-műsort nézni, amikor kint borús az idő. Ki akar kirándulni vagy kertészkedni, amikor villámlik és dörög? Ez egy általánosan elfogadott igazság: az esős napok egyenlőek a lusta napokkal.

De lustálkodni, amikor kint gyönyörű az idő? Valamiért ez már kevésbé jó érzés. A napsütéses idő kihasználásának tolakodó gondolata befolyásolhatja a hangulatunkat, és rosszul érezhetjük magunkat.

Ha bűntudatunk van, hogy a gyönyörű időjárás ellenére is otthon lustálkodunk, akkor nem vagyunk egyedül.

A „napsütéses bűntudat”, amit akkor érzünk, ha egy napsütéses napon otthon maradunk, gyakori tapasztalat. A kifejezés idén tavasszal terjedt el, miután egy TikTok-felhasználó posztolt a jelenséggel kapcsolatos tapasztalatairól.

Emily Hemendinger, a Coloradói Egyetem Anschutz Medical Campus pszichiátriai tanszékének adjunktusa a HuffPostnak elmondta, hogy az említett jelenség bűntudatot, szorongást, megbánást, FOMO-t, sőt egyeseknél még szégyenérzetet is okozhat. Az emberek végül azt is gondolhatják, hogy értéktelenek, amiért nem produktívak vagy pazarolják az idejüket, tette hozzá.

Amikor szép idő van, az emberek hajlamosak úgy érezni, hogy a legtöbbet kellene kihozniuk a napból. Ha nem teszik, úgy érezhetik, hogy cserbenhagyják magukat, vagy nem gondoskodnak megfelelően magukról, magyarázza Dr. Gail Saltz, a NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center pszichiátria klinikai docense.

Az emberek a FOMO-t, vagyis a kimaradástól való félelmet is megtapasztalhatják, ha süt a nap. Azt mondhatjuk magunknak: „Úgy érzem, hogy mindenki más kint élvezi vagy kihasználja ezt a napsütéses napot, de én kimaradok belőle” – mondta Saltz.

Egy másik tényező, amely hozzájárul a napfény bűntudathoz, az a szűkös gondolkodásmód, vagyis az az elképzelés, hogy valamiből – ebben az esetben a napsütéses napokból - korlátozott a kínálat. Ez érthető módon még inkább elkeseredettebbé teheti az embereket, bármi is legyen az a korlátozott árucikk, magyarázta Saltz.

Bár a napsütéses napok száma végtelen, a szűkös gondolkodásmód miatt szörnyen érezhetjük magunkat, ha akár egyetlen napot is kárba veszni hagyunk, és ez arra kényszerít, hogy kimozduljunk a szabadba és élvezzük azt.

A bűntudat sok esetben hasznos lehet. Megmutathatja, hogy dolgoznod kell magadon, bocsánatot kell kérned valamiért, amit mondtál, vagy változtatnod kell a viselkedéseden. Más esetekben azonban, például a napfény-bűntudat esetében, zavaró és nem hasznos lehet.

„Néha egy irracionális történet miatt van, amit magadnak mondasz, és ezt át kell alakítani”

– fogalmazott Saltz.

A napfény bűntudatot az is fokozza, hogy társadalmunk jutalmazza és ösztönzi a termelékenységet, nemcsak a munkahelyen, hanem az élet minden területén.

„Gyermekkorunktól kezdve azt mondják nekünk, hogy ne pazaroljuk az időt, ne üljünk, különben lustának tartanak minket”

– mondta Hemendinger.

Ennek eredményeképpen sokan végül azzal teszik egyenlővé az önértékelésüket, hogy mennyire elfoglaltak, mit érnek el vagy mit csinálnak.

Ez a törekvő mentalitás a mi aktív társadalmunkban gyakori. Ez azonban általában szorongáshoz, depresszióhoz és szégyenérzethez is vezet.”

Ezen az sem segít, hogy a közösségi média olyan képekkel és videókkal bombáz minket, amelyeken más emberek élvezik az életüket.

Hogyan birkózzunk meg a napfény bűntudattal?

Először gondolkodjunk el azon, miért van bűntudatunk amiatt, hogy otthon maradunk. FOMO-t tapasztalunk, vagy attól félünk, hogy nem lesz hamarosan újabb esélyünk arra, hogy újra kint legyünk? Ha azonosítottuk az okot, már tudunk mit kezdeni az érzéssel.

Ha FOMO-t érzünk, mutassuk meg magunknak, hogy valójában nem maradunk le semmiről és megvan a lehetőségünk, hogy egy számunkra jobb időpontban mozduljunk ki.

A hála gyakorlása is feldobhatja a hangulatot. Írjuk össze azokat a dolgokat, amelyek mostanában örömet okoztak. Ez segíthet észrevenni, hogy nem maradunk ki vagy hiányzik az életünkből az aktivitás. Ha pedig a közösségi média miatt rosszabbul érezzük magunkat, jelentkezzünk ki belőlük egy-két napra.

Nyitókép: Shutterstock