szeplős nő néz egy nagy zöld levél mögül

Napfolt vs. szeplők: így különböztesd meg a kettőt biztonságosan

Veled is megesik, hogy észreveszel egy foltot a bőrödön, és nem tudod eldönteni, mi az?


Mielőtt a Google útvesztőjébe zuhannál, kezdjük az első lépéssel: állapítsuk meg, hogy a kérdéses folt mi is valójában. Leggyakrabban csak a szeplők újbóli megjelenése, vagy egy napfolt. A Pure Wow szakértői segítenek a kérdés eldöntésében.

​Mi a különbség a szeplők és a napfoltok között?

Akár csak néhány, akár egyszerre több bukkan fel az arcodon, a mellkasodon és a karodon, a szeplők általában kicsik (egyenként kb. 5 mm átmérőjűek), és lehetnek barnák, vörösek, szürkék vagy feketék. A szeplők örökletesek és a DNS-ünk részei, de nem jelennek meg, amíg a nap ultraibolya sugárzása nem aktiválja őket.

Ezért fordulhat elő, hogy a tavaszi és nyári hónapokban (és különösen egy olyan nyaralás után, amikor sok időt töltöttél a napon) több szeplőt veszel észre. A szeplők ősszel és télen hajlamosak világosabbá válni.

A napfoltok nagyobb méretűek, mint a szeplők, és általában egyetlen foltként jelennek meg. Hagyományosan az arcon, a vállakon, a kezeken, a karokon, a háton és a lábfejen találhatók, és néha máj- vagy öregségi foltoknak is nevezik őket, mivel általában csak a 30-as éveink végén vagy a 40-es éveink elején és azon túl jelennek meg.

Az évek során ismételt UV-expozíció hatására a bőrsejtek elkezdenek melanint termelni, amely a tényleges napfoltokat alkotja. És ellentétben a szeplőkkel, amelyek idővel maguktól is elhalványulhatnak, a napfoltok nem tűnnek el, és kezelés nélkül maradandóak.

​Hogyan kezeljük a napfoltokat és a szeplőket?

a szepl\u0151ket n\u00e9zegeti egy n\u0151 az arc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Vannak különböző módok, amelyekkel a szeplők és a napfoltok megjelenése világosítható vagy csökkenthető, például lézer, szérumok és kémiai hámlasztás, de csak akkor ajánlatos őket bevetni, ha tudjuk vállalni a mindennapos napvédelmet a további károsodások elkerülése érdekében. A hiperpigmentáció kezelésének legjobb módja, ha megelőzzük, hogy kialakuljon. Ezt úgy érheted el, ha rendszeresen használsz fényvédő krémet, és kalapot viselsz, amikor a szabadban tartózkodsz.

​Mikor kell egy foltot bőrgyógyásznak ellenőriznie?

Akkor nézessük meg a foltot, ha az idővel megváltozik: ha tovább nő, megvastagszik vagy vérzik. Ha új foltok jelennek meg a bőrödön, amelyek eltérnek a többitől, vagy ha egy anyajegy mérete, alakja vagy színe megváltozott, ha viszket, vagy nem gyógyuló sebek alakulnak ki, fontos, hogy azonnal keress fel egy egészségügyi szolgáltatót.

​Néhány figyelmeztető jel, amire figyelni kell:

  • Száraz, hámló folt vagy vöröses folt, amely nem múlik el krémtől.
  • Lapos, sápadt vagy sárga területek.
  • Gyöngyházfényű dudorok.
  • Pattanás, amely nem múlik el.

Nyitókép: Shutterstock