Tengerparton álló nő, napot formázó naptejjel a vállán

Valószínűleg te is rosszul kened be magad naptejjel

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap a fényvédelem fontossága. Köztudott, hogy a naptej megvéd minket az UVA és UVB sugaraktól, és így a rákos megbetegedésektől és a nap okozta bőrproblémáktól, amelyek még felhős napokon is előfordulhatnak. Az SPF, vagyis fényvédő faktor azonban csak az UVB fényre vonatkozik, így fontos, hogy UVA és UVB védelemmel is rendelkező terméket keressünk.

Azon kívül, hogy olyan terméket válasszunk, amely elegendő védelmet nyújt, és szívesen is használjuk, a fényvédő hatásossága leginkább azon múlik, hogyan alkalmazzuk. Ennek egyik legfontosabb tényezője a felvitt mennyiség. Valószínűleg többre van szükségünk a naptejből, mint gondolnánk.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az arc és a nyak esetében kenjünk fényvédőt a mutató- és a középső ujjunk egész hosszára, ennyi kell körülbelül a megfelelő védelemhez. A testünkre körülbelül egy feles pohárnyi mennyiség szükséges. Ha szórófejes változatot használunk, a test minden egyes részén spricceljünk körülbelül négyszer, mielőtt bedörzsölnénk.

Az SPF-et tartalmazó alapozó egyáltalán nem elég a fényvédelemhez. Dr. Nestor Demosthenous esztétikai szakorvos szerint olyan alacsony a minősége és a mennyisége, hogy semmit sem ér, ezért a legjobb, ha mindig külön fényvédőt használunk a sminkelés előtt.

Fontos, hogy mielőtt kilépsz a szabadba, mindig használjunk fényvédő krémet. Az NHS irányelvei szerint körülbelül 30 perccel azelőtt kenjük be magunkat, mielőtt kimennénk a szabadba. A napvédelemben sem szabad csak a fényvédőre hagyatkozni, az árnyékban való tartózkodás, az erős napsütéses órák elkerülése és az UV-védelmet nyújtó ruházat használata is segít.

Fontos emellett a fényvédő többszöri felvitele egy nap, mert az UVB csak 1-3 óráig tart.Ha nem sminkelünk, könnyű dolgunk van, de szerencsére van néhány különböző mód már arra az esetre is, ha sminkre kell felvinnünk az újabb fényvédő réteget.

Válasszunk gél formulát vagy alapozó szivacsot, hogy könnyen beledolgozzuk a krémet az arcunkba, de a legkönnyebb megoldás a spray formula az ásványi alapú púderek is.

Fontos azonban tudni a por formulákkal kapcsolatban, hogy nem elegendőek az első SPF alkalmazáshoz, mindig szükség van egy alapra fényvédőre, mielőtt púdert vagy bizonyos spray-ket alkalmaznánk.

Ide is kenjünk

Néhány terület, amelyet az emberek gyakran elfelejtenek bekenni:

  • fülek és a fülcimpák alatt
  • szemhéjak
  • lábfej
  • fejbőr

A fejbőr trükkös, de ez az a hely, ahol gyakran leégünk. Itt a legjobb választás a púder.