Arcára fényvédőt kenő nő

A leggyakoribb tévhitek a fényvédővel kapcsolatban

A nyár beköszöntével egyre erősebb az UV-kitettség, így elengedhetetlen a fényvédő használata. Sokakban azonban jó néhány tévhit él a fényvédővel kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük össze.


1. Csak nyáron kell használni

A fényvédő nem szezonális, valójában egész évben használni kell. Eső, hó, köd vagy napsütés, mindegy, kenjük be magunkat. Csak azért, mert az UV-sugarak nem csapnak be az arcunkba, még nem jelenti azt, hogy nem rejtőznek egy gomolygó felhő mögé.

2. Elég, ha UVA vagy UVB ellen véd

A „megfelelő” vagy „legjobb” fényvédő az, amit valóban szívesen kenünk a bőrünkre. Szerencsére az elmúlt években sokkal több és jobb minőségű fényvédő áll a rendelkezésünkre. Akár kémiai, akár fizikai, akár a kettő kombinációja, győződjünk meg róla, hogy a fényvédő krémen egyértelműen rajta van a „széles spektrumú” felirat, ami azt jelenti, hogy az UVA és az UVB sugarak ellen is véd (az UVA az öregedés, az UVB az égés ellen).

3. Nem fontos, hány faktoros 

Legalább 30-as SPF-fel rendelkező fényvédőt használjunk azokon a napokon, amikor otthonról dolgozunk és egy-két gyors ügyintézésre elugrunk valahova, és legalább 50-es SPF-et, ha ennél többet vagyunk a szabadban.

4. Elég egy borsónyi belőle

Ne spóroljunk a mennyiségen. Az arcunka és nyakunkra legalább egy öt forintosnyi mennyiséget használjunk vagy annyit, amennyi a mutató- és középső ujjunkra ráfér hosszában. A test többi részére egy teljes pohárnyi fényvédőt kenjünk összesen.

5. Elég egyszer felvinni

Az ismételt alkalmazás fontos. Érdemes 2-3 óránként újra felkenni a fényvédőt, vagy még gyakrabban, ha izzadunk vagy vízben vagyunk. Ha sminkelünk, jó megoldás lehet a SPF permet vagy az ásványi fényvédős púder használata.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock