Alapozót az arcára kenő nő

A fényvédős alapozó elegendő védelmet nyújt?

Köztudott, hogy a fényvédő alapvető fontosságú a bőrápolásban, télen-nyáron. De mi a helyzet az alapozóban lévő SPF-fel, vajon elég ahhoz, hogy valóban megvédje a bőrt a naptól?

Először is, fontos tudni, hogy mit tesz az SPF a sminkkel.

„Az SPF hagyományosan megváltoztatja az alapozó textúráját, és azt okozhatja, hogy a termék sűrűbb, porózusabb és/vagy zsírosabb lesz. A technológia azonban hosszú utat járt be, és a textúrák jelentősen javultak, így könnyebbé válhat a bőrtónusunknak és bőrtípusunknak megfelelő SPF-fel ellátott alapozó megtalálása. Ennek ellenére, ha megtaláltad a tökéletes alapozó formulát, csak arra kell figyelned, hogy ha SPF-tartalmú formulára szeretnél váltani, az eredmények valószínűleg másképp alakulnak majd”

– mondja Dr. Alexis Granite, a CeraVe tanácsadó bőrgyógyásza

Elég fényvédelmet nyújt az SPF-es alapozó?

Az SPF-fel ellátott alapozók azonban nem védik meg teljes körűen a bőrt a naptól.

„Elméletileg az alapozóban lévő sminknek megfelelő fényvédelmet kellene nyújtania, de sajnos a fényvédő faktorokat a termék vastag felvitele alapján határozzák meg, és reálisan nézve sokkal több alapozóra lenne szükséged, mint amennyit praktikus lenne felvinni”

– magyarázza Granite.

A legtöbb bőrgyógyász azt ajánlja, hogy két ujjnyi SPF-et vigyünk fel az arcunkra, és ahhoz, hogy ezt elérjük az alapozóból, rétegenként kellene felvinni a terméket, ami egyszerűen nem praktikus.

Ridah Syed, a Skinfluencer London vezető orvos-esztétikusa hasonló véleményen van.

„Gondolj arra, hogy mennyi SPF-et alkalmazol szóló termékként. Sok esetben az emberek nem alkalmaznak hasonló mennyiségű alapozót. Ehelyett takarékosabban fogják használni az alapozót, ami azt jelenti, hogy biztosan nem kapják meg a szükséges védelmet.”

Fényvédős primer

Az alapozóban lévő SPF mellett sok márka a primerekhez is elkezdte hozzáadni az SPF-et a további védelem érdekében. Ez akkor már elég ez ahhoz, hogy a bőrünk biztonságban legyen?

„A primerekben lévő SPF segít megvédeni a bőrt, én azonban mindig külön SPF használatát javaslom, ha a napozás okozta károsodás a fő gondunk”

– mondja Rebecca Moore, a NARS National Senior Makeup Artistja.

Hozzáteszi, hogy egy 30-as SPF-vel ellátott alapozó és egy fényvédős hidratáló krém használata nem ad ki magasabb SPF-et. A két SPF-fel rendelkező termék használatának előnye, hogy ha az egyik termékkel kihagytunk egy területet, a másiknak segítenie kell megvédeni azt a területet.

Mindent egybevetve, érdemes befektetni egy SPF-fel ellátott primerbe a fokozott védelem érdekében, de mindig győződjünk meg róla, hogy először a hagyományos fényvédőnket alkalmazzuk.