egy férfi és egy nő veszekednek a konyhában

Vonzod a nárcisztikus férfiakat? Ez az oka, és így változtathatsz a sémán

Úgy vetted észre, hajlamos vagy a nárcisztikus férfiakhoz vonzódni, és végül mindig pórul jársz? Ahhoz, hogy ezen a sémán változtatni tudj, ismerned kell a különböző kötődési stílusokat, amelyek vonzó áldozattá tesznek az ilyen típusú férfiak számára.


A nárcisztikushoz való vonzódás olyan, mint a bogár, amelyet vonz a fény. Vajon a lepke miért repül mindig olyan lángba, amely megégeti a szárnyait? Az elméletek a feromonoktól kezdve, amelyek a molyokat a fény felé vonzzák, egészen addig az elképzelésig terjednek, hogy a fény a moly iránytűjeként működik, amely megmondja neki, merre menjen. Mindenesetre mindkét forgatókönyv szerint a lepkét elcsábítja a fény, és arra készteti, hogy a veszély felé vegye az irányt, anélkül, hogy figyelembe venné az előtte álló következményeket.

A nárcisztikusokkal kapcsolatba kerülő kliensek gyakran tapasztalják, hogy ugyanezt a mintát követik, figyelmen kívül hagyva a kapcsolati menekülés során megjelenő számos vészjósló jelet. A jó hír az, hogy meg lehet változtatni ezt a mintát a jövőbeli kapcsolataidban.

​Mi az a nárcizmus?

A nárcisztikus személyiség egy kontinuumon létezik, amelyen mindannyian élünk. Az egyik végén vannak azok az emberek, akik éretlenül és önző módon viselkedhetnek, és rendkívül énközpontúak. A másik végen vannak azok, akik önzetlenek, mélyen törődnek másokkal, és a különbségeket nagyra értékelik.

egy f\u00e9rfi koron\u00e1ban, eserny\u0151vel a kez\u00e9ben \u00e1ll, kint \u00e1zik egy n\u0151

Fotó: Shutterstock


A nárcisztikusokból hiányzik az empátia a többi ember iránt. Egy valódi nárcisztikus viselkedésű személy csak úgy képes másokat látni, mint az őt szolgáló tárgyakat, nem pedig igényekkel, szükségletekkel és érzésekkel teli embereket. Kihasználják ezeket a vágyakat, szükségleteket és sebezhetőségeket, mert ez hamis felsőbbrendűségi érzést ad.

Valószínűleg tudod, hogy − még ha reménykedsz is, hogy ezúttal másképp alakulnak a dolgok − az ilyen típusú kapcsolatokban a végén mindig megégeted magad. Ahelyett, hogy azon töprengsz, miért bánik veled úgy a nárcisztikus társad, ahogyan, a fontosabb kérdés az lenne, hogy miért vonzódsz hozzájuk, mint lepke a lánghoz?

​A válasz a kötődési stílusodban rejlik

A kötődési stílus korán, gyermekkorban alakult ki, és olyan, mint egy előre beprogramozott repülési terv − szinte gondolkodás nélkül irányítja, hogy merre menj. Ha gyermekkorodban elhanyagoltak, rosszul bántak veled, elhagytak, vagy más módon bántottak, akkor a jövőbeli kapcsolataidban öntudatlanul ezt a mintát keresed (ez olyan, mintha a saját feromonjaid egy ismerős illat felé irányítanának).

Sajnos, amíg nem tanulod meg megérteni, hogy miért vonzódsz az ilyen előre programozott kapcsolatokhoz, addig továbbra is olyan kapcsolatokat fogsz keresni, amelyek azt a mintát követik, amiben gyerekkorodban voltál. Bár sokan megpróbálják „kigondolni" magukat ebből a mintából, ez általában nem működik, és csak a szakember segíthet.

Ha az alábbi 5 gondolat meg szokott fogalmazódni benned, akkor lehet, hogy egy nárcisztikus ember bűvkörében vagy:

  • Nem vagyok szerethető.
  • Csak akkor fog valaki szeretni, ha bizonyos módon viselkedem.
  • Az én feladatom egy kapcsolatban az, hogy boldoggá tegyem őt, függetlenül az én igényeimtől.
  • Az ő igénye az első.
  • Nem érdemlem meg, hogy boldog legyek.

A terápiában a munka valójában abban áll, hogy ezeket a negatív hiedelmeket pozitívabbakkal helyettesítsük, ami csökkenti a jövőbeni nárcisztikusok iránti vonzódást. Szóval ha elvégzed a gyógyulásért szükséges munkát, és kicsit mélyebbre ásol, ki fogsz jutni „az égető fény bűvköréből”.


Forrás: YourTango

Nyitókép: Getty Images