Laptop előtt dolgozó nő

Nehezen koncentrálsz? Ezek a tippek garantáltan segíteni fognak

Akár a fáradtság, a figyelemelterelés, a motiváció hiánya vagy valami egészen más okozza, a nehéz koncentráció korlátozza a hatékonyságot és a siker esélyeit. Íme 5 tipp, melyek a tudósok szerint fokozzák a koncentrációt.


1. Multitasking minimalizálása

Egy 2009-es stanfordi tanulmány szerint nagy árat fizetünk a multitaskingért. A 100 stanfordi diákból álló mintában körülbelül a felük azonosította magát multitaskingolónak, ahol a teszt a figyelemfelkeltést, a memóriakapacitást és az egyik feladatról a másikra való átváltás képességét vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a multitaskingolók mindegyik tesztben rosszabbul teljesítettek.

2. Meditáció

A University of North Carolina egyik kutatása szerint azok a diákok, akik négy napon keresztül naponta mindössze 20 percet meditáltak, jobban teljesítettek bizonyos kognitív teszteken.

Egy másik, 2011-es tanulmány eredményei kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditáltak, kevésbé hajlamosak gondolatvándorlásra, és általában boldogabbak voltak. A tanulmány kutatói szerint ez azért volt így, mert a hosszú távon meditálóknál alacsonyabb volt az alapértelmezett üzemmódú hálózat aktivitása (DMN). Ez az agy figyelemzavarokkal, szorongással és depresszióval összefüggésbe hozható funkciója.

3. Rendszeres testmozgás

Az olyan gyakorlatok, mint a futás, úszás és súlyemelés nemcsak a testnek, hanem az agynak is jót tesznek, ez pedig a memóriakapacitás és a koncentráció szempontjából hatásos.

A tudósok szerint a rendszeres testmozgás segíthet az agyi eredetű neurotrófikus faktor nevű vegyi anyag felszabadulásában, amely egyes kutatások szerint segít a memóriaáramkörök átprogramozásában, így javítva azok működését.

4. Kis mennyiségű koffein

Tanulmányok szerint a koffein mérsékelt dózisban segíthet fokozni a koncentrációt, különösen azoknál, akik fáradtnak érzik magukat. Fontos, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat, a túlzásba vitt koffeinmennyiség idegességet okozhat, ami jellemzően csökkenti a koncentrációs képességet.

Hatékony lehet egy csésze tea is, amely nem azt a gyors felpezsdülést,löketet adja, mint a kávé, de a benne lévő L-theanin vegyi anyagoknak köszönhetően, amelyeket a szervezetünk a nap folyamán metabolizál, hosszabb időre energiát biztosíthat.

5. Tartsunk kis szüneteket

Akár egy rövid séta, egy rövid szunyókálás vagy egy kis szörfölgetés az interneten a hosszú munka megtöréseképp, sokat segíthet.

Egy 84 résztvevő bevonásával készült tanulmányban a kísérleti személyeket arra kérték, hogy egy órán keresztül végezzenek el egy egyszerű számítógépes feladatot. Azok, akiknek ez alatt az egy óra alatt két rövid szünetet engedélyeztek, az egész idő alatt egyenletesen teljesítettek, míg akik nem tartottak szünetet, idővel rosszabbul teljesítettek.

Egy másik, széles körben ismert 2011-es tanulmányban 1112 bíró döntéshozatali folyamatát elemezve megállapították, hogy azok több kedvezőbb döntést hoztak a nap elején és azután, hogy rendszeresen étkezési szünetet tartottak. A tanulmány azt vizsgálta, hogy a döntési fáradtságot (milyen gyorsan és pontosan hozunk döntéseket) hogyan enyhítik a gyakran beiktatott, rövid szünetek.

(Insider)

Nyitókép: Shutterstock