Meglepő eredményt találtak a szabadidő és a munka közti egyensúly kutatása során

Meglepő eredményt találtak a szabadidő és a munka közti egyensúly kutatása során

Ahhoz, hogy életünk legtöbb területén elégedettséget érezzünk, meg kell találnunk a munkavégzés és a szabadidős elfoglaltságok közötti egyensúlyt. Ennek felfedezése nem egyszerű folyamat, egyes kutatók is ezt a balanszot kutatták, és a talált eredményeik igazán érdekesek.


A mai társadalom egyik legfontosabb problémája, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között. Ez a gondolat már nagyon régóta foglalkoztatja az emberiséget, hiszen nem lehet, hogy az életünk egyharmadát olyan elfoglaltsággal töltsük, ami nem tesz minket boldoggá. Az utóbbi években — a koronavírus járvány megjelenésével — egyre inkább felerősödtek az aggodalmak, hiszen a home office miatt a munkánk méginkább belefolyt a magánéletünkbe is.

egy ember az asztal\u00e1n\u00e1l \u00fclve a laptop el\u0151tt dolgozik \u00e9s jegyzetel

Fotó: wikimedia

A kutatások során a szakértők azt szerették volna megtudni, hogy milyen eloszlásban és hogyan jön létre a megfelelő egyensúly szabadidő és elfoglaltság között. Az eredmények arra világítottak rá, hogy az elégedettséget nem a munkaidő lerövidítése jelenti, hanem a célt és a folyamatot kell módosítani.

A mindennapos dolgozás kompetenciaérzést adhat nekünk, ami hozzájárul a jólléthez. A feladatok elvégzése egyfajta sikerélményt nyújt számunkra, ezáltal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. A céltudatosság fontos a mindennapi élethez.

A ScienceAlert cikke szerint a vizsgálatok három féle embertípust különböztetnek meg:

  • Az egyik a hedonista élvezetekben találja meg a boldog élet kulcsát, számára a pihenés és a szabadság érzése mindennel fontosabb, és nem is feltétlen keresi a kötöttségeket munkavégzéssel kapcsolatban.
  • A második a munkahelyén elért sikerei révén képes felfedezni bizonyos életcélt.
  • A harmadik pedig élmény dús, kalandokkal teli élet után áhítozik.
Végeredményként a kutatók azt állapították meg, hogy bár valamennyi munka szükséges az elégedettség érzésének kiváltásához, de mindenek előtt fontos, hogy rájöjjünk, melyik kategóriába tartozunk.