Tamponok egymás mellett, világoskék háttéren

Egy tampon kiszűrheti a nemi úton terjedő betegségeket

Az innovatív brit femtech márka, a Daye teljesen új célt adott a menstruációs terméknek.


A cég péyan STI-diagnosztikai tampont dobott piacra, amely polimeráz láncreakció (PCR) tesztet használ az öt leggyakoribb STI, a chlamydia, gonorrhea, trichomonas, mycoplasma és ureaplasma kimutatására.

A folyamat roppant egyszerű, a tampont a szokásos módon kell behelyezni a hüvelybe, majd beletennni egy extrakciós oldatba (utóbbi az elmúlt évek COVID-tesztjeit használók számára ismerős lehet). Miután a mintát egy laboratóriumi vizsgálatra küldtük, az eredmények öt munkanapon belül digitálisan megérkeznek a Daye letölthető alkalmazásán keresztül.

A módszer több szempontból is innovatív, elsődlegesen amiatt, hogy otthoni teszteléssel elkerülhető a háziorvos vagy a nemi gondozó felkeresésével esetlegesen járó kellemetlenségek.

Amiatt is fontos előrelépésről van szó, mert a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UKHSA) a szexuális úton terjedő fertőzések 24%-os növekedéséről számolt be 2022-ben, és a gonorrhoea magas szinten visszatért.

A nemi úton terjedő fertőzések fizikailag leginkább a nőket érintik. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint a hüvelyi betegségek gyakran nem kerülnek diagnosztizálásra, mivel a fertőzöttek 70%-ának nincsenek tünetei. A nemi úton terjedő fertőzések komoly kockázatot jelentenek a hosszú távú egészségre és a termékenységre, ha nem kezelik őket, a chlamydia és a gonorrhoea például a meddőség és a méhen kívüli terhesség két megelőzhető oka.

Dr. Poobashni Govender nőgyógyász szerint az, hogy a nők a tamponalapú tesztet egyedül, az otthonukban végezhetik és hogy az ennyire hozzáférhető, ösztönözheti a gyakoribb STI-szűréseket a nők körében.

Mennyire hatásos?

Kérdés, persze, hogy egy tampon pontosabban diagnosztizálhatja-e az STI-t, mint a kenetvétel. Elméletileg a tampon kevésbé tolakodó módja a méhnyak elérésének, mint a kenet vagy a hüvelytükör, mivel egy jól ismert és gyakran használt eszköz sok nő életében.

Govender azonban kiemeli, hogy a Daye-tampont 20 perc és nyolc óra között kell behelyezni és viselni, amikor nincs menstruációnk, ami a mintavételt potenciálisan nagyon kellemetlenné teheti.

Bár a 600 pácienssel végzett klinikai vizsgálaton tesztelt innovatív eszköz ígéretesnek hangzik, Govender szerint több vizsgálatra van szükség a tampon pontosságának meghatározásához. Szerinte amellett, hogy bár a nemi úton terjedő fertőzések vizsgálatának gyakoriságának növelése jó dolog, az is döntő fontosságú, hogy megfelelő orvosi tanácsadás és kezelés kövese a vizsgálatot.

A tamponkészlet például nem jelzi a HIV/AIDS vagy a szifilisz jelenlétét. Ezek az összetett fertőzések súlyos kimenetelűek lehetnek, ha nem diagnosztizálják őket időben és megfelelő pontossággal. A gyakran vérvizsgálatot is magukban foglaló, átfogó szűrővizsgálatok teljes képet nyújtanak, és a fertőzéseket korábbi stádiumban felismerhetik, mint egyes más módszerek. Ezek a betegségek sokoldalú diagnosztikai megközelítést igényelnek a pontos felismeréshez, ezért Govender szerint a teljes körű szűrések továbbra is pótolhatatlanok.

A Daye 99 fontos (43 ezer forint) hüvelyi szűrőcsomagja mellett egy 30 perces Gynae Health szakértői konzultáció is megvásárolható 199,95 (87 ezer forint) fontért.

(Glamour)

Nyitókép: Unsplash