Mini bevásárlókosár legódarabokkal

Nemsemleges polcot alakítanak ki a gyerekjátékoknak a kaliforniai áruházakban

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó szombaton aláírta azt a törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a nagykereskedőknek nemsemleges játékrészleget kell biztosítaniuk.

Kalifornia az első amerikai állam, amely elfogadta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében közös polcon kell árulni a lányoknak és fiúknak szánt termékek egy részét az 500-nál több embert foglalkoztató kaliforniai áruházakban, írja az Axios.

A Kaliforniai Fogyasztói Szövetség támogatta a törvényt, mondván, ha a hasonló termékeket, amelyeket hagyományosan vagy lányoknak, vagy fiúknak forgalmaznak, elkülönítve tartják, megnehezíti a fogyasztók számára a termékek összehasonlítását, és helytelenül azt sugallja, hogy a másik nem általi használatuk nem megfelelő.


A törvény kimondja, hogy az 500 vagy annál több munkavállalót foglalkoztató kiskereskedelmi üzleteknek játékokat és gyermekápolási termékeket (a ruhákat kivéve) nemi szempontból semleges részen kell értékesíteniük, amely „a kiskereskedő belátása szerint fel van tüntetve [...] függetlenül attól, hogy ezeket hagyományosan lányoknak vagy fiúknak szánták-e forgalmazásra.

Azokat a vállalatokat, amelyek nem tartják be az új törvényt, 250 dolláros büntetéssel sújthatják az első szabálysértésért, és 500 dollárért minden további szabálysértésért. Evan Low demokratikus közgyűlési képviselő szerint, aki bevezette a jogszabályt, „abba kell hagynunk a megbélyegzést, mi elfogadható a különböző nemek számára, és hagyjuk, hogy a gyerekek gyerekek legyenek".

„Remélem, hogy ez a törvényjavaslat több vállalkozást ösztönöz Kaliforniában és az Egyesült Államokban, hogy elkerüljék a káros és elavult sztereotípiák megerősítését"

– tette hozzá.

A kiskereskedők az elmúlt években egyre jobban eltávolodtak a nemi sztereotípiáktól, a Target amerikai üzletlánc például már 2015-ben bejelentette, hogy abbahagyja egyes nemi alapú jelek használatát üzleteiben.