A változás ideje felirat angolul a tengerparti homokba írva

Neofóbia: Miért félnek az emberek titokban az új ötletektől?

Az emberek azt mondják, hogy több kreatív embert, több kreatív ötletet és megoldást akarnak, de vajon tényleg így van-e?


Sokan szenvednek attól, amit szaknyelven neofóbiának neveznek, mely az új ötletektől való félelmet jelenti. Jó példa erre, hogy sok tanár nem szereti a kreatív diákokat.

Egy vizsgálatban az általános iskolai tanárok a legkreatívabb gyerekeket kedvelték a legkevésbé. Ez nem egyedi megállapítás az oktatásban, és valószínűleg annak a ténynek az eredménye, hogy a kreatív gyerekek általában bomlasztóbbak; természetesen nem szeretik betartani a szabályokat.

Az üzleti életben, az iparban és a felsőoktatásban a kreativitásról szóló sok beszéd ellenére bizonyíték van arra, hogy ezeken a területeken is hallgatólagosan elriasztják a kreativitást.

Bár a szervezetek vezetői azt mondják, hogy kreatív ötleteket szeretnének, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a kreativitást elutasítják a konformitás és az uniformitás javára.

Tudattalan előítélet az új ötletekkel szemben

Egy tanulmány tesztelte ezt az elképzelést, miszerint nincs összhang aközött, amit az emberek a kreativitásról mondanak, és aközött, amit tudattalanul gondolnak. Ehhez olyan teszteket használtak, amelyek jellemzően az implicit vagy tudattalan rasszizmust mérik.

A rasszizmus olyasvalami, amiről szinte mindenki tudja, hogy helytelen, de a pszichológusok úgy találták, hogy ezzel a teszttel mégis mérhetjük a rejtett vagy tudattalan rasszizmust egyes embereknél.

Ehelyett azonban a kutatók a kreativitással szembeni rejtett vagy tudattalan előítélet mérésére használták.

Mueller és munkatársai két kísérlet során azt találták, hogy amikor az emberek bizonytalannak érezték magukat,
nagyobb valószínűséggel gondolkodtak negatívan a kreatív ötletekkel kapcsolatban, és nehezebben ismerték fel a kreatív ötleteket.

Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az emberek azért nem szeretik a kreatív ötleteket, mert azok általában növelik a bizonytalanságot. Sokan úgy gondolkodnak, hogy tudják, hogyan kell csinálni a már megtett dolgokat, de az új dolgok rejtélyesek. Hogyan fogják elérni? Praktikus-e? Mi romolhat el? Ilyen és ehhez hasonló ötletek cikázhatnak a fejükben, az emberek nagy része viszont nem szereti a bizonytalanságot; inkább szabadulnának tőle.

Sajnos a kreativitás definíció szerint bizonytalanságot igényel, mivel olyasmit próbálunk tenni, amit még nem csináltunk korábban.

Az emberek úgy kezelik ezt a bizonytalanságot, hogy egyrészt azt mondják: „A kreativitás jó dolog, több ilyet akarunk!”, de valójában elutasítják a kreatív ötleteket, mert nem kivitelezhetőek.

Minél bizonytalanabbnak érzik magukat az emberek, annál nehezebben ismerik fel az igazán kreatív ötleteket. Így aztán rendszerszinten, homokba dugjuk a fejünket, és ugyanazokat a régi dolgokat csináljuk tovább, amiket mindig is tettünk, csak hogy elkerüljük a bizonytalanság érzését.

Ehelyett inkább a bizonytalanságot kellene elfogadnunk, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy új területen járunk, ha bizonytalanok vagyunk.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock