Blue Monday

​Nincs tudományos alapja az év legszomorúbb napjaként emlegetett Blue Monday-nak​

A Blue Monday-ként emlegetett, január harmadik hétfőjét az év legszomorúbb napjának tartják. Az idén január 17-re eső jelenségről egy mentális problémákkal foglalkozó szervezet úgy tartja, semmilyen tudományos alapja nincsen, és nagy károkat okoz.

A köztudatban néhány évvel ezelőtt elterjedt Blue Monday napján vagyunk állítólag a legkevésbé motiváltak, több okból kifolyólag is. Vége az ünnepeknek, javában tapossuk a telet, hideg van és még hétfő is. Igaz, sokan az egész januárt ebben a kellemesnek kicsit sem nevezhető hangulatban vészelik át, erről itt írtunk hosszabban.

A Mind nevű mentális egészséggel foglalkozó alapítvány szerint nagy károkat okozhat az említett jelenség, mely bagatellizálja a mentális egészségügyi problémákat az ünnepek, diéták vagy alkoholos italok árusítása érdekében.

A Blue Monday koncepcióját először a Sky Travel nemzetközi utazási iroda sajtóközleményében tették közzé 2005-ben, Cliff Arnall pszichológus és oktató elmélete alapján. Az Arnallhoz köthető Cardiffi Egyetem gyorsan elhatárolódott a korábbi munkatársuk által felfedezett megállapításoktól. A tudósok azóta „értelmetlennek” és „nevetségesnek” nevezik a kék hétfő számítást – amely olyan tényezőkön alapul, mint az időjárás, az adósság szintje, a karácsony óta eltelt idő és a meghiúsult újévi fogadalmak.

„Nincs hiteles bizonyíték az év legnyomasztóbb napjának koncepciója mögött. A Blue Monday kidolgozásának ösztönzése az volt, hogy külföldön próbálják eladni a nyaralásokat, nem pedig a jólét elősegítése vagy a mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzés kezelése. Bár nagyszerű, hogy a Kék Hétfőt sokan arra használják, hogy pénzt gyűjtsenek a mentális egészséggel kapcsolatban és felhívják rá a figyelmet, az az elképzelés, hogy van egy nap, amelyen a legnagyobb valószínűséggel leszünk depressziósak, a javából tudománytalan és a legrosszabb dolog. Bagatellizálja azt, ami súlyos, legyengítő és potenciálisan életveszélyes állapot lehet"

– idézi Stephen Buckley-t, a Mind információs vezetőjét a Harper's Bazaar.

Minden hatodik ember lesz depressziós élete bizonyos pontjain, melynek tünetei közé tartozik az alvásképtelenség, a reménytelensé érzése, a másoktól való elszakadás érzése és az öngyilkossági gondolatok. Buckley szerint az az elképzelés, hogy egy nap lehangolóbb lesz, mint a többi, leegyszerűsítő és káros. Hozzáteszi,

„nincs hiteles bizonyíték az év legnyomasztóbb napjának koncepciója mögött."

Mindannyian levertek vagyunk időről időre, de ha azt sugalljuk, hogy van egy nap, amikor a depresszió valahogy a szokásosnál jobban „beüt”, félretájékoztatunk és bagatellizálunk egy olyan dolgot, ami sok ember számára nagyon komoly probléma, és amivel életük minden napján szembesülnek esetleg, hangsúlyozza Buckley.

Mindazonáltal egyesek pozitívan használják fel a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos problémákra, és ez a tendencia a szakértő reményei szerint folytatódni fog.

„A mentális egészséget övező megbélyegzés csökken, részben az olyan mozgalmaknak köszönhetően, mint a Time to Change, amelyeket a Mind és a Rethink Mental Illness közösen működtet. Nem meglepő tehát, hogy sokak számára a Blue Monday lehetőség arra, hogy jót tegyenek – a mentális egészségükről való beszélgetéstől a munkahelyi pénzgyűjtésig. Ha valaki aggódik saját vagy szerettei mentális egészsége miatt, fontos, hogy segítséget kérjen. Beszéljen a háziorvosával, ha gondolataiban, érzéseiben és viselkedésében olyan változásokat észlel, amelyek több mint két hétig tartanak vagy folyamatosan visszatérnek"

– fogalmazott.

Nyitókép: Pinterest