Mostantól jelezniük kell a norvég influenszereknek, ha retusált fotót osztanak meg

Mostantól jelezniük kell a norvég influenszereknek, ha retusált fotót osztanak meg

Az norvég kormány elsősorban a fiatalok mentális egészségét védeni az új törvénnyel.A közösségi oldalakat görgetve egyre nehezebb megállapítani, hogy egy-egy fotón mennyi utómunkát végzett a feltöltő, hiszen – kivétel nélkül – mindenkinek lapos hasa, hibátlan bőre és az átlagtól sokkal nagyobb szeme van. Ezeket látva komoly önértékelési zavarok alakulhatnak ki bennünk, melyek akár étkezési zavarokhoz és önsanyargatáshoz is vezethetnek.

Erre a problémára reagált a norvég törvényhozás akkor, mikor egyik legújabb jogszabályukkal arra kötelezték a hirdetőket, valamint az influenszereket, hogy ezentúl fel kell tüntetniük, ha egy képet retusáltak, vagy szerkesztettek.

Nate Johnston/Unsplash

Az internetes véleményformálóknak mostantól egységes címkével kell ellátniuk minden olyan fotót, amin utólag javítottak. A törvény az összes közösségi oldalra kiterjed, amennyiben pedig nem teszik meg pénz- vagy akár börtönbüntetést is kaphatnak.

A törvény célja, hogy csökkentse a felhasználókban kialakult szorongást, melyek a tökéletesre retusált képek váltanak ki.

A törvény már a norvég király előtt van, aki hamarosan dönt a hatálybalépéséről.

Forrás: BBC