Zöld növények fehér és barna bútorok között

Magadra ismersz? Ennyi szobanövényt pusztít el egy átlagos növénytartó

Még a leggyakorlottabb és rutinosabb növénytartóval is előfordult már, hogy egy virágot végérvényesen elpusztított és a sorsa kidobás lett. De azzal tisztában vagy, hogy az átlagosnál többet, vagy kevesebbet végeztél-e ki?


Az Apartment Thearpy megosztotta a szobanövényekkel kapcsolatos kutatások legújabb eredményeket, valamint ezek kapcsolatát a szellemi és fizikai jóléttel, a termelékenységgel és az esztétikával.

A statisztikából kiderült, hogy egy átlagos növénytartó élete során legalább hét szobanövényt pusztít el. Tehát ha már te is túl vagy pár virág kivégzésével, ne legyél túl szigorú magaddal!

A növénytartók általában túlságosan komolyan veszik, ha kudarcot vallanak egy virág életben tartásával kapcsolatban, ugyanis 67 százalékuk növénygyilkosnak nevezi magát.

„Amikor egy növény elpusztulásáról van szó, a gyász általában inkább az önkritikáról szól, hogy az illető képes-e jól csinálni a dolgokat”

– mondta Marina Resa pszichoterapeuta.

„Van egy olyan általános feltételezés, hogy egy növény gondozása egyszerű kell legyen, így a szégyen mélyre hathat.”

Ezenkívül a növénytartók körülbelül 60 százaléka azt mondta, hogy az aggasztja őket leginkább, hogy palántáik megfelelő mennyiségű napfényt kapjanak. További aggodalmak közé tartozik: az öntözés (a válaszadók 56 százaléka), a növények életben tartása (48 százalék), az áthelyezés során fellépő stressz (37 százalék), és a nyaralás idejére növénygondozó keresése (21 százalék).

Szerencsére a megkérdezettek nem csak a negatív hatásairól számoltak be a növénytartásnak, számos előnyös, pozitív hatását tapasztalták annak.

A statisztikák alapján 5 növénytartóból 4 úgy érzi, hogy a virágok nevelése és gondozása motiválta őket arra, hogy jobban vigyázzanak saját egészségükre is és 81 százalékuk arról nyilatkozott, hogy a növénynevelés pozitív hatással volt a mentális egészségükre.

Egy másik tanulmány azt is feltárta, hogy azok az emberek, akik hobbijukként növényekkel foglalkoznak, sokkal kevesebb betegszabadságot vesznek ki és 15 százalékkal megnövekedett a koncentrációjuk és a kreativitásuk.

Ezek, valamint az esztétikai előnyei annak, ha otthonunkat növények díszítik még inkább ösztönzőleg hathat ránk, hogy jobb ,,növényszülőkké" váljunk.

Nyitókép: Shutterstock