Kisfilm segít eligazodni az itthon kapható ökotermékek közt

Kisfilm segít eligazodni az itthon kapható ökotermékek közt

Legtöbben vásárlás közben igyekszünk figyelni arra, hogy egészségünk mellett a környezetet is védje, vagy legalábbis a lehető legkevésbé károsítsa a termék, amit hazaviszünk. Ez az új kampány segít eligazodni, mire figyeljünk a boltban.

Hatalmas a nyomás rajtunk: egyrészt az ömlik a reklámokból, hogy mi mindent meg kell szereznünk ahhoz, hogy szépek/egészségesek/boldogok/stílusosak legyünk. A másik oldalról pedig a lelkiismeret-furdalást erősítik a bolygónk jövőjének érdekében a túlfogyasztás és a környezetszennyezés ellen felszólaló hangok. Nehéz megtalálni az átmenetet, és akinek a teljesen zero waste életmód nem is jön össze, az is sokat tehet a zöldebb létezésért. Sok cég azonban megtévesztően nyomtat újrahasznosított, bio és egyéb, környezetbarátnak tűnő címkét a termékeire, így a "zöld zajban" ember legyen a talpán, aki átböngészi az utolsó apróbetűt is a csomagoláson.

Épp ebben akar a segítségünkre sietni az Agrárminisztérium: kampányt indítottak az ökocímkék megismertetésére. A minisztérium közleményéből kiderül, hogy az ökocímke egy olyan könnyen felismerhető jelölés vagy logó, amely igazolja az adott termék környezetbarát tulajdonságait az előállítástól kezdve egészen a termék hulladékká válásáig. Olyan szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük az ökocímkével ellátott termékeknek (például az újrahasznosíthatóság vagy éppen a csökkentett energia- és vízfelhasználás terén), amelyek garantálják, hogy az előállításuk kisebb környezetszennyezéssel jár, valamint használatukkal a fogyasztó hozzájárul a káros környezeti hatások csökkentéséhez. A hazai boltok polcain is számos olyan termékkel találkozhatunk, amelyeken szerepelnek ezek a jelölések.

Kutatások szerint egyre többen tartják fontosnak a fenntartható fogyasztást, és vásárolnak környezetbarát terméket. A piacon is erős az érdeklődés a zöld termékek iránt, amit jól mutat, hogy az uniós ökocímkét elnyert termékek száma folyamatosan növekszik. Eddig 83 593 termék és szolgáltatás kapott engedélyt a közösségi ökocímke használatára, az ökocímkés termékek száma jóval magasabb, ha az egyes országok saját rendszerében minősített ökocímkés termékek és szolgáltatások számát is figyelembe vesszük.