Fiatal nő, sárga pulóverben, kék háttér előtt

Egy jel, hogy okosabb vagy az átlagnál

Azok az emberek, akik kiszámított kockázatot vállalnak, valószínűleg okosabbak az átlagosnál – derül ki a kutatásból.

A gyors döntéseket hozó és kockázatot vállaló emberek agyában több a fehérállomány. Utóbbit néha az agy szupersztrádájának is nevezik, mivel jeleket továbbít és szabályozza a kommunikációt.

A kutatók meglepődtek az eredmények láttán, mivel annak épp az ellenkezőjére számítottak: hogy az okosabb emberek több időt töltenek a helyzet értékelésével, mielőtt döntést hoznak.

„Azt vártuk kiderülni, hogy azok a fiatal férfiak, akik azzal töltik az időt, hogy elgondolkodnak, mit fognak tenni egy kockázatos helyzetben, sokkal fejlettebb neurális hálózatokkal rendelkeznek az agyukban, mint azok, akik gyorsan döntenek és kockáztatnak. Ez jól dokumentálható volt számos tanulmányban, de a mi projektünk a teljes ellentétét mutatta ki”

– mondta el Dr Dagfinn Moe, a tanulmány társszerzője a PsyBlognak.

A kutatás fiatal férfiak vettek részt, akik vezetési játékot játszottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas kockázatot vállaló személyek nem hezitáltak olyan hosszan a játék során. Moe szerint a kockázatvállalási képesség alulértékelt az egész társadalomban.

„A merészség és a kockázatvállalás aktiválja és kihívás elé állítja az agy kapacitását, valamint hozzájárul a tanuláshoz, a megküzdési stratégiákhoz és a fejlődéshez. Stimulálni tudják a viselkedést a magasabb kockázatvállalás irányába azoknál az embereknél, akik már hajlamosabbak alkalmazkodni ahhoz, hogy ilyen helyzetekben optimálisan megbirkózzanak. Le kell állnunk azzal, hogy a merészséget és a kockázatvállalást egyszerűen nemkívánatos és ellenőrizetlen viselkedési mintákként kezeljük”

– jegyezte meg.

A kihívások keresése segít stimulálni az agyat, ami miatt a kockázatvállalók talán több fehérállományuk van.

Moe hozzátette, hogy minden pozitív agyi kémiai anyag reagál ilyen körülmények között, a növekedési faktorokat elősegítve, melyek hozzájárulnak a fizikai és szellemi képességeink alapját képező robusztus neurális hálózatok kialakulásához.

„A lényeg, hogy ha kockázatot vállalsz, meg kell, hogy legyenek a szükséges készségeid, amiket el kell sajátítanod. Sajnos sokan elbuknak e tanulási folyamat során — tragikus következményekkel. Tehát emiatt fogalmazzuk meg eredményeinket darwini szemlélettel — a kockázatvállaláshoz ész kell.”

Nyitókép: Shutterstock