Ezzel a trükkel csökkentheted az olaj kifröccsenését főzés közben
A legjobb kulináris alkotások némelyikéhez az olaj felmelegítése is hozzátartozik. Míg a végeredmény gyakran jó, az odáig vezető folyamat macerás lehet, például az olaj mindenfelé fröccsenése miatt.
Egy TikTok-felhasználó erre kínál ügyes megoldást úgy. Azt javasolja, hogy mielőtt olajat öntenénk a serpenyőbe, szórjunk rá egy kis sót, hogy bevonjuk az edény alját.
Ez az egyszerű trükk megmentheti a konyhapultot és a ruhánkat attól, hogy ráfröccsenjen az olaj. Mint a legtöbb főzési trükknek, ennek a kulcsa is a tudományában rejlik. A fröccsenés valódi oka nem maga az olaj, hanem a gőz, amely akkor keletkezik, amikor a forró olaj kölcsönhatásba lép az étel elpárolgó vizével.
A sütés összességében nem más, mint a vízelvonás egy formája. A nedvességnek valahová el kell távoznia; sajnos ez gyakran pont a ruhánk az. A só elnyeli ennek a nedvességnek egy részét. Ha kevesebb víz lép kölcsönhatásba a serpenyőben lévő olajjal, csökken az olaj és a víz közötti reakció.
Olaj kifröccsenés tisztítása
Minél gyorsabban cselekszünk, annál jobb. Egy papírtörlővel azonnal töröljük le az olajfoltot, majd az ujjainkkal dörzsöljünk egy kis mennyiségű mosogatószert és szódabikarbónát a területre, mielőtt a ruhánkat kimosnánk.
Ha az étolaj összekoszolja a konyhapultot, azonnal töröljük le a területet papírtörlővel, majd egy mikroszálas kendővel óvatosan töröljük át egy mosogatószer és meleg víz oldatával a kiömlött folyadékot. A különösen makacs zsírfoltoknál hasznos lehet a kukoricakeményítő használata.
Ha a forró olaj a bőrünket éri, tartsuk hűvös, de nem nagyon hideg víz alá. Tartsuk ott néhány percig, majd óvatosan töröljük szárazra. Alkalmazzunk aloe verát vagy antibiotikus kenőcsöt, ha van ilyen. Ellenkező esetben fedjük le steril gézzel, és figyeljük, ha esetleg fertőzés lépne fel. Súlyos égési sérülések esetén forduljunk orvoshoz.
Nyitókép: Shutterstock