Az omikron alvariánsa, a BA.2

Ezt tudjuk eddig az omikron alvariánsáról

A BA.2 a világszerte növekvő esetek közepette gyorsan válik a fertőzések domináns forrásává.

Mi az a BA.2, és hogyan kapcsolódik az omikronhoz?

A BA.2 az omikron, a SARS-CoV-2 vírus domináns törzsének a legújabb alváltozata. Bár a BA.2 eredete még mindig nem tisztázott, gyorsan domináns törzzsé vált számos országban, köztük Indiában, Dániában és Dél-Afrikában, de tovább terjed Európában, Ázsiában és a világ számos részén.

A SARS-CoV-2 omikron-változatának, hivatalos nevén B.1.1.529-nek három fő alváltozata van: BA.1, BA.2 és BA.3. A legkorábban kimutatott omikron alváltozatot, a BA.1-et először 2021 novemberében jelentették Dél-Afrikában. Bár a tudósok úgy vélik, hogy az összes alváltozat nagyjából egy időben bukkanhatott fel, a BA.1 volt túlnyomórészt felelős a 2021-es téli fertőzéshullámért az északi féltekén.

Az első omikron-alváltozat, a BA.1 egyedülállóan sok módosítást tartalmaz a vírus eredeti változatához képest, több mint 30 mutációval rendelkezik a sejtekbe való bejutást segítő spike-fehérjében.

A spike-fehérje mutációi nagy aggodalomra adnak okot a tudósok és a közegészségügyi tisztviselők számára, mivel befolyásolják, hogy egy adott variáns mennyire fertőző, és hogy képes-e elkerülni a védő antitesteket, amelyeket a szervezet a védőoltás vagy egy korábbi COVID-19 fertőzés után termel.

A BA.2 nyolc olyan egyedi mutációval rendelkezik, amely nem található meg a BA.1-ben, és 13 olyan mutáció hiányzik belőle, amely a BA.1-ben megtalálható. A BA.2 azonban mintegy 30 mutáción osztozik a BA.1-gyel, és viszonylagos genetikai hasonlósága miatt az omikron alváltozatának tekinthető, nem pedig egy teljesen új variánsnak, írja a ScienceAlert.

Miért nevezik „lopakodó" variánsnak?

Egyes tudósok a BA.2-t „lopakodó" változatnak nevezik, mivel a BA.1 változattól eltérően nincs olyan különleges genetikai jellegzetessége, amely megkülönböztetné a delta variánstól.

Bár a standard PCR-tesztek még képesek kimutatni a BA.2 változatot, nem biztos, hogy meg tudják különböztetni a delta változattól.

Fertőzőbb és halálosabb, mint más változatok?

A BA.2-es változatot fertőzőképesebbnek, de nem virulensebbnek tekintik, mint a BA.1-es változatot. Ez azt jelenti, hogy bár a BA.2 gyorsabban terjedhet, mint a BA.1, nem biztos, hogy betegebbek lesznek tőle az emberek.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a BA.1 dominál az esetszámokban világszerte, a delta változathoz képest kevésbé súlyos betegséget okoz. Az Egyesült Királyságból és Dániából származó legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a BA.2 hasonló kórházi kockázatot jelenthet, mint a BA.1.

A korábbi BA.1-es fertőzés védelmet nyújt a BA.2-vel szemben?

Igen! Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a korábban az eredeti BA.1-es alváltozattal fertőzött személyek robusztus védelmet nyújtanak a BA.2-vel szemben. Mivel a BA.1 világszerte széles körben okozott fertőzéseket, valószínű, hogy a lakosság jelentős része védett immunitással rendelkezik a BA.2 ellen. Ezért egyes tudósok azt jósolják, hogy a BA.2 kisebb valószínűséggel fog újabb nagy hullámot okozni.

Míg azonban a COVID-19 fertőzés után szerzett természetes immunitás erős védelmet nyújthat a korábbi változatokból származó újrafertőződéssel szemben, az omikron ellen gyengül.

Mennyire hatékonyak a BA.2 elleni vakcinák?

Egy nemrégiben Katarban, több mint 1 millió személyen végzett, előzetes tanulmány szerint a Pfizer vagy a Moderna vakcina két adagja több hónapig véd a BA.1 és a BA.2 tüneteket okozó fertőzése ellen, mielőtt a védettség 10 százalék körülire csökkenne. Egy emlékeztető oltás azonban képes volt a védettséget ismét az eredeti szint közelébe emelni.

Fontos, hogy mindkét vakcina 70-80 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a kórházi kezelést vagy a halálozást, és ez a hatékonyság az emlékeztető adagot követően 90 százalék fölé emelkedett.

Mennyire kell aggódnia az USA-nak a BA.2 miatt?

A BA.2 terjedésének növekedése a világ egyes részein valószínűleg a nagyobb átviteli képesség, az emberek csökkenő immunitása és a COVID-19 korlátozások lazítása kombinációjának köszönhető.

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint a BA.2-es esetek száma folyamatosan emelkedik, és március elején az Egyesült Államokban az összes eset 23 százalékát tette ki. A tudósok még mindig vitatkoznak arról, hogy a BA.2 újabb hullámot fog-e okozni az Egyesült Államokban.

Bár a BA.2 fertőzések száma az elkövetkező hónapokban megugorhat, a védőoltásból vagy korábbi fertőzésből származó védettség védelmet nyújt a súlyos betegséggel szemben.

Így kevésbé valószínű, hogy a BA.2 a kórházi kezelések és a halálesetek számának jelentős növekedését fogja okozni. Az Egyesült Államok azonban az oltások terén elmarad más országoktól, és még inkább lemarad a védőoltások tekintetében.

Az, hogy lesz-e újabb pusztító hullám, attól függ, hogy hányan vannak beoltva, illetve hányan fertőződtek meg korábban a BA.1-gyel. Biztonságosabb azonban immunitást generálni egy oltásból, mint a fertőzésből.

Az oltás és a védőoltás beadása, valamint az olyan óvintézkedések, mint a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás a legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat a BA.2-vel és más változatokkal szemben.

Nyitókép: Shutterstock / Tobias Arhelger