FFP2-es szájmaszk egy laptopon

Durvul az omikron, a szakértők szerint ideje erősebb szájmaszkra váltani

Az omikron megjelenésével több ország elkezdte újragondolni az eddigi maszkhordási stratégiát, és az orvosi, valamint a ruhaanyagból készült maszkokat speciálisabb, jobban védő típusokra cseréltetnék az országok lakosaival. Mit is jelent ez és miért érdemes váltani?


Már több országban is, mint például Ausztriában, nem elégszenek meg a maszkviseléssel, hanem komolyabb típusokat vezetnek be kötelezően, amik hatékonyabban védenek a levegő útján terjedő vírusoktól. A legjellemzőbb példa az FFP2-es szájmaszk. Ennek a külleme majdnem olyan, mint egy átlagos orvosi maszké. Arra tervezték őket, hogy a viselőt megvédjék az olyan baktériumoktól és kórokozóktól, amelyek légzés útján juthatnak a szervezetbe. Megszűrik a levegőt, ezáltal csökkentik a megbetegedés kockázatát. Az ilyen maszkoknak ellenőrzése három tulajdonságra terjed ki: a szűrő hatékonyságára, a légzési ellenállásra és az illeszkedésre.

Egy l\u00e1ny felveszi a sz\u00e1jmaszkot

Fotó: Unsplash/Synatix

Az FFP2 maszknak a szabvány szerint nagy áramlási sebesség mellett a legkönnyebben behatoló mérettartományba tartozó részecskék legalább 95 százalékát fel kell fognia. Hátránya, hogy a gumi és az orra rásimuló rész hosszabb használat után el kezd engedni tartásából, így pedig nem képes megfelelően védekezni a vírusok ellen. A problémák elkerülése érdekében néhány használat után ajánlatos új darabot beszerezni.

Ez a típus akkor is megvéd, ha mások nem hordanak maszkot?

Összességében nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat általuk, de ez nem mentesít minket az egyéb óvintézkedések betartása alól — írta a ScienceAlert.

A koronavírus megjelenésével a kutatók azt hitték, hogy cseppfertőzés útján terjed a betegség, viszont mostanra kiderült, hogy levegőn keresztül terjed. Az első variáció kezelésére ideális volt a textilből készült és az orvosi maszkok, hiszen ezek megakadályozták, hogy a nyál és egyéb testnedvek szétszóródjanak a környezetben. A levegőn keresztüli megfertőződés azonban már egy másik terep, amit nem lehet hétköznapi módszerekkel legyűrni.

A maszk használata közben fontos figyelembe venni azt, hogy mennyi ideig vagyunk egy légtérben a beteg személlyel, mert a hosszabb időintervallum nagyobb arányban növeli a megfertőződés esélyét.

Egy l\u00e1ny maszkot visel

Fotó: Unsplash/Kay Lau

Ezek az újabb típusok sokkal jobban védenek, mint egyes sebészmaszkok vagy mosható maszkok, viszont ehhez mérten egy kicsivel drágábbak is, de persze az égészségünk védelmére nehéz árcímkét ragasztani. Óvakodjunk a hamisítványoktól, hiszen sokan akarnak hasznot húzni a jelen helyzetből, de azok a produktumok nem feltétlenül képesek azt a hatást nyújtani, amit az eredetei gyártó megígért a fejlesztések során.