Nő sárga kalapban és fürdőruhában napozik a tengerparton

Az otthoni önbarnítás akadályozza az igazi barnulást? Végre itt a válasz!

Bár nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nap káros UV sugarai mennyire rossz hatással vannak a bőrünkre, elkerülhetetlen, hogy a nyarat végig árnyékba töltsük. Ilyenkor sokakban - akik otthoni önbarnításra adják a fejüket - felmerül a kérdés, hogy vajon az akadályozza-e az igazi barnulást? Erre adunk most választ.


Akadályozza-e az önbarnító az igazi barnulást?

A válasz röviden az, hogy nem. Az önbarnító nem csak azt nem akadályozza meg, hogy természetesen lebarnulj, de jó, ha tudod, hogy egyáltalán nem véd a nap káros sugarai ellen. A legtöbb önbarnító krémben ugyanis nincs SPF, így az igazi barna szín alatta épül fel természetes módon.

Tehát a nyaralás előtt bátran önbarnítózhatsz, ugyanis ez nem fogja megakadályozni az igazi barnulásodat. De ez még nem minden, amit az önbarnításról tudnod kell.

Kell-e fényvédőt használni önbarnítás mellett?

Igen, igen, igen és IGEN. Az önbarnító krémek ugyanis általában nem tartalmaznak fényvédőt. Az SPF pedig sokkal, de sokkal fontosabb, mint az önbarnítás. A legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem tartózkodunk a napon a kritikus napszakban – ha pedig elkerülhetetlen akkor minimum 30-as faktorú fényvédőt használjunk. Az önbarnító NEM véd az UV sugarak ellen.

A fényvédő halványíthatja az önbarnító színét?

Elméletileg a fényvédő alkalmazása az önbarnított testre nem okozhat gyorsabb kopást és halványulást a barnító színében, mint ahogyan az természetesen bekövetkezne. Van azonban néhány dolog, amivel jó, ha tisztában vagy: Az olaj alapú fényvédők jobban elősegíthetik az önbarnító gyorsabb kopását, mint a víz alapú naptejek. Ezért ha teheted, inkább krémes, víz alapú fényvédőt válassz.

Nyitókép: Shutterstock