rajz egy emberi fejről és egy agyról

A mindenki számára elérhető hobbi, ami lassítja az öregedést

Ki ne szeretné megőrizni öregkorára éles elméjét? Elsőre nem is gondolnánk, milyen egyszerű módszerrel tehetünk ezért. Egy pszichológiai folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azt állítja, hogy mind a hangszeren való játék, mind az éneklés hatékonyan lassítja az agyunk öregedési folyamatát.


A kutatók 1107 negyven év feletti alanyt vettek be a vizsgálatba. A résztvevők egy kérdőíven keresztül önbevallást tettek zenei szokásaikról és esetleges képzettségeikről, illetve egy kognitív felmérést is kitöltöttek, amely a memóriát és az agy végrehajtó funkcióit tesztelte.

A tanulmány kutatói ezután megvizsgálták, hogy a muzikalitás négy aspektusa (a zenehallgatás, a hangszeren való játék, az éneklés és az önbevallás szerinti képesség) hogyan hatott a kognitív – gondolkodáson alapuló – viselkedésre, és összehasonlították ezt azokkal, akiknek nem volt zenei hátterük.

zongor\u00e1z\u00e1s

Fotó: Shutterstock

Ez a nagyszabású, longitudinális vizsgálat alátámasztja a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a zenei képzettség támogatja a kognitív egészséget azáltal, hogy javítja a memóriát és csökkenti az időskori kognitív hanyatlás kockázatát

fejtette ki a HuffPostnak Dr. Gary Small, memória-, agy- és öregedési szakértő.

Érdemes megjegyezni, hogy a résztvevők 83%-a nő volt, így ez nem teljesen jellemző az általános lakosságra. Egy másik kritika, hogy egyes adatok önbevalláson alapultak, ami pedig teret engedhet a hibáknak: az alanyok rosszul emlékezhetnek zenei hátterükre vagy félreérthetnek egy kérdést.

Mindezek mellett az biztos a szakértők szerint, hogy az egész életen át tartó aktív agyi aktivitásnak védő szerepe lehet agyunk egészségében. Érdemes megfontolni tehát, hogy még jobban életünk részévé tegyük a zenét: mind a hangszeres játék, mind az éneklés jótékony hatással lehet ugyanis az öregkori agyra.

A tanulmány szerint a billentyűs hangszereken, például zongorán vagy orgonán való játéknak volt a legnagyobb előnye a memóriára és a végrehajtó funkciókra nézve, majd a rézfúvós és fafúvós hangszerek következtek.

– árulta el a tanulmány szerzője, Anne Corbett.

A zene szociális aspektusa is jótékony hatással lehet az agyunkra. Corbett azt tapasztalta, hogy a vizsgálatban részt vevő énekesek idősebb korukban jobban teljesítettek az összetett feladatok megoldásában. A tanulmány továbbá megjegyezte, hogy az énekléssel járó előnyöknek köze lehet a kórusban vagy csoportos éneklés során kialakuló szociális kapcsolatokhoz is. A lényeg tehát, hogy soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy elkezdjünk zenét tanulni – akár hangszeren is játszani!


Fotó: Shutterstock