Arcát megérintő nő

5 ital, amivel lassíthatod az öregedést

A gyümölcslé finom és frissítő módja lehet annak, hogy bizonyos tápanyagokat bevigyünk a szervezetünkbe, amelyekre szüksége van, és amelyekhez nem biztos, hogy napi szinten hozzájutunk az ételeken keresztül. Ráadásul némelyik gyümölcslé még az öregedési folyamatot is lassíthatja.

Fontos különbséget tenni a gyümölcslevek típusai között. Sok olyan boltban kapható gyümölcsital van, amely lényegében csak gyümölcskoncentrátumból és hozzáadott cukorból áll, míg vannak olyan gyümölcslevek, amelyek 100%-ban természetesek, és nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy tartósítószert.

Ezek a teljesen természetes gyümölcslevek azok a fajták, amelyeket érdemes keresni, ha az egészséges öregedésről van szó, különösen azért, mert a cukorral édesített italok, például a gyümölcslének álcázott, boltban vásárolt gyümölcsitalok, az elhízás, a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a máj- és vesebetegségek nagyobb kockázatával járnak együtt.

A valóban teljesen természetes, 100%-ban gyümölcsből vagy zöldségből készült gyümölcslevek az egészségügyi előnyök sajátos összetételét kínálják, de egyes típusok konkrét, az életkornak kedvező antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Gránátalmalé

A gránátalma tele van antioxidánsokkal, például polifenolokkal, amelyek segíthetnek a gyulladáscsökkentésben és a vérnyomás csökkentésben. Ezeken az előnyökön felül a gránátalmáról az is ismert, hogy egyedülálló hatással van a szervezet öregedő sejtjeire.

50 éves kor után a sejtek küzdeni kezdenek a mitokondriumok újrahasznosításával, ami közvetlenül befolyásolja az izmok erejét. Ha a szervezet nem képes elég gyorsan újrahasznosítani a mitokondriumokat, azok felhalmozódhatnak, és növelhetik az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a Parkinson-kór.

A jó hír az, hogy a gránátalma tartalmaz egy olyan molekulát, amelyet a bélmikrobiomod átalakít egy urolithin A nevű vegyületté, az pedig segíthet a mitokondriális folyamatok egészségének megőrzésében. Vannak azonban olyan egyének, akiknek a bélflórája nem képes átalakítani ezt a vegyületet, azok számára a gránátalmalé nem lenne túl nagy hatással.

2. Sárgarépalé

A sárgarépa számos antioxidánst tartalmaz, amelyek javíthatják az egészségi állapotot az öregedés során. A sárgarépa luteinben gazdag, amely köztudottan javítja a szem és az agy egészségét. Ez a narancssárga termék egy másik antioxidánsban, a béta-karotinban is gazdag, amely egy olyan antioxidáns, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakíthat.

A béta-karotin potenciális egészségügyi előnyei azonban nem állnak meg itt. Egy, a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban megjelent tanulmány szerint képes lehet csökkenteni a prosztatarák kockázatát fiatalabb férfiaknál.

3. Céklalé

A Redox Biology című szaklap tanulmánya szerint azoknál, akik céklalevet ittak, kiemelkedőbb volt egy bizonyos baktériumtípus szintje, amely segít a kognitív és érrendszeri egészségben, mint azoknál a résztvevőknél, akik placebo italt fogyasztottak. Ezeknél a résztvevőknél a répalé fogyasztása után a vérnyomás szintje is csökkent.

A tanulmány eredményei a céklában található magas nitrátkoncentrációnak köszönhetőek, amely segít az erek egészségének megőrzésében, miközben javítja a kognitív funkciókat is az életkor előrehaladtával. Ezek a hatások a főtt és a nyers céklalére is vonatkoznak, de a Journal of Human Hypertension című lap szerint a céklalé nagyobb hatást fejtett ki, mint amikor ennek a gyökérzöldségnek a főtt formája.

4. Rózsaszín grapefruitlé

A karotinoidok a gyümölcsök és zöldségek természetes színét adó vegyületek, amely segít lassítani az öregedést. A sárgarépával egyetemben a rózsaszín grépfrút is tartalmaz ilyen vegyületeket, illetve egy likopin nevűt is.

A paradicsomban és a görögdinnyében is megtalálható likopin számos egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik, sőt, még a bőr megjelenését is javítja. A Food Science & Nutrition című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy a likopin fiatalító hatással volt a középkorú résztvevők bőrér, míg az American Journal of Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a likopin egyszerre képes csökkenteni az LDL-koleszterin (a rossz fajta) és emelni a HDL-koleszterin (a jó fajta) szintjét, amelyek fontos tényezők a szív egészségének támogatásában.

A koleszterinszint kezelése különösen fontos az életkor előrehaladtával, mivel a szívbetegség az első számú halálozási ok Amerikában.

5. Búzafűlé

Legyünk őszinték, a búzafűlé íze elég szörnyű. De az egészségügyi előnyök és az öregedésgátló tulajdonságok megéri a fűízét.

Egyrészt a búzafű C-vitamint, E-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, olyan természetes anyagokat, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, és amelyek segíthetnek a betegségek kockázatának csökkentésében. A búzafű emellett rendkívül magas klorofilltartalommal rendelkezik, amely vegyület sok növényt zölddé tesz.

Fogyasztásakor a klorofillról megállapították, hogy antioxidáns tulajdonságokkal, valamint kemoprotektív képességekkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezetet a kemoterápia negatív mellékhatásaitól. Ennek oka, hogy képes csökkenteni a rákkeltő anyagok biológiai hozzáférhetőségét a szervezetben.

(Yahoo)

Nyitókép: Shutterstock