egy fiatal nő a stressz miatt a falnak dönti a homlokát

A stressz növelheti a biológiai életkorod − így tudod visszafordítani a hatását

A biológiai életkort gyakran használják az általános egészségi állapot jelzésére, és az életmóddal kapcsolatos tényezők is nagyban befolyásolják.


A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent új tanulmány megállapította, hogy az emberek biológiai életkora a stressz különböző formáira adott válaszreakciók hatására gyors növekedésen megy keresztül. Azt is megállapította, hogy ez az öregedés visszafordítható a stresszből való felépülés időszakát követően − tájékoztat a Health Line.

Számos tanulmány utalt már rá, hogy az olyan stresszcsökkentő technikák, mint a mindfulness meditáció, a rendszeres testmozgás és a jó minőségű alvás javulást eredményezhetnek az öregedéssel összefüggő különböző biológiai markerekben.

Denis Noble professzor, biológus és az Oxford Longevity Project társalapítója megjegyezte, hogy a stressz bizonyos formái valójában jótékony hatásúak lehetnek, mint például az a fajta stressz, amelyet forró szaunában vagy jégfürdőben, illetve intenzív testmozgás közben tapasztalunk. Hozzátette, hogy az egyik oka annak, hogy a biológiai életkor a felépüléskor helyreáll, az, hogy alkalmazkodunk és megtanuljuk, hogyan kell megbirkózni vele. A halmozott, krónikus stressz okozza az igazi károkat.

medit\u00e1l\u00f3 fiatal n\u0151 a laptopja el\u0151tt \u00fclve

Fotó: Shutterstock

A krónikus stressz „biológiai válaszok kaszkádját váltja ki a szervezetben", állítja Tunc Tiryaki, a Londoni Regeneratív Intézet alapítója. Először is, olyan stresszhormonok felszabadulását váltja ki, mint a kortizol és az adrenalin, amelyek gyulladást és a DNS és a sejtek károsodását okozhatják, ha hosszabb időn keresztül termelődnek. Másodszor, a hosszú távú stressz oxidatív stresszhez vezet, ami károsíthatja a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t, és idő előtti öregedéshez vezet.

A következő kérdés az, hogy a stressz hogyan hat a telomerekre.

A krónikus stresszt rövidebb telomerekkel (a kromoszómák végén lévő védősapkák, amelyek minden egyes sejtosztódással rövidülnek, és amelyek a biológiai öregedés egyik jelzői) hozták összefüggésbe. Amint a stressz megszűnik, a szervezet helyreáll, és a károsodott élettani folyamatok visszatérnek a normális működési szintjükre, ami csökkenti a sejtek terhelését és lassítja az öregedési folyamatot.

A sejtek továbbá több antioxidánst kezdhetnek termelni és aktiválhatják a DNS-javító mechanizmusokat, ami segíthet csökkenteni az oxidatív stressz okozta károkat.

Az alacsonyabb biológiai életkornak számos előnye van: összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszer működési zavarai, az anyagcserezavarok és más, az életkorral összefüggő állapotok kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Méréséhez hivatalosan biológiai életkor-tesztre van szükség, de a mindennapi szokásainak vizsgálata is segíthet a felmérésében.

Ha egészséges a testsúlyod, jól alszol, hatékonyan kezeled a stresszt, és eleget mozogsz, akkor nyugodtan feltételezheted, hogy biológiai életkorod néhány évvel fiatalabb, mint a kronológiai.

Nyitókép: Shutterstock