A női bőr öregedésének három fázisa

Ez a 3 dolog felgyorsíthatja az öregedést

Egy új kutatás három dolgot tesz felelőssé, mellyekel, ha találkoztunk kamaszkorunkban, felgyorsíthatják az öregedést.A kognitív hanyatlásra gyakran úgy gondolunk, mint az idősek körében felmerülő kihívásra, de a JAMA Pediatrics című szaklapban hétfőn közzétett új kutatás azt bizonyítja, hogy a tizenéves kor előtti, valamint a tizenéves kori bizonyos jellemzők növelhetik a későbbi életünkben a felgyorsult öregedés kockázatát. A tanulmány szerint azok a serdülők, akik dohányoztak, vagy akiknél elhízást, esetleg pszichológiai rendellenességet diagnosztizáltak, gyorsabban öregedtek, mint társaik.

A kutatók 910 új-zélandi, 1972 áprilisa és 1973 márciusa között születt személy adatát elemezték, akik részt vettek a Dunedin Study-ban. Ez a hosszú távú adathalmaz 3 és 45 éves koruk között tartalmazott egészségügyi és viselkedési információkat ezekről az emberekről.

A kutatók a konkrét vizsgálat során megvizsgálták a testtömegindexet (BMI), a derék-csípő arányt, bizonyos hormonok szintjét, a vérnyomást, a koleszterinszintet, a fogszuvasodást, a fogínybetegségeket (ami összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel és a mentális egészséggel), a szív- és légzőszervi fittséget, az agyi MRI-ket és vérvizsgálatot is végeztek, írja az EatingWell.

Mire a vizsgálatban résztvevők 45 évesek lettek, a tudósok felfedezték, hogy azok a felnőttek, akiknél a három kockázati tényezőből kettő vagy több – dohányzás, elhízás vagy pszichés zavarok diagnózisa 11 és 15 év között – jelen volt, másodpercenként körülbelül 2 centivel lassabban jártak, 2 és fél évvel több volt az agyi életkoruk és körülbelül 4 évvel idősebbnek tűnt az arcuk.

A tudósok célja ezzel a vizsgálattal az volt, hogy meghatározzák a korai életszakasz bizonyos körülményeit vagy jellemzőit, amelyek segíthetnek az egyéneknek és orvosi csapatuknak lelassítani az öregedést és megelőzni a későbbi rossz egészségi állapotot.

„A remény az, hogy ha most vizsgálnánk egy kohorszot, akkor ezeknek a gyerekeknek és serdülőknek sokkal nagyobb hányadát kezelnénk ténylegesen ezekkel a dolgokkal, ami csökkentené a későbbi életben a felgyorsult öregedés kockázatát. A tanulmányunk megerősíti, hogy ezek fontos kezelések, és az ilyen jellegű befektetések az életkor fiatalabb szakaszában nagy előnyökkel járhatnak mind az egészség, mind a későbbi egészségügyi költségek szempontjából”

– mondta a CNN-nek a tanulmány egyik szerzője, Kyle Bourassa klinikai pszichológus és a Durham VA Health Care System kiemelt kutatója.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy ezeknek független hatásai vannak, tehát mindegyikük saját kapcsolatot gyakorol a későbbi öregedéssel. Igaz, a dohányzás függőséget okoz, és a szokásról nehéz lehet leszokni. De ez a tényező inkább módosítható választás, mint a másik kettő – az elhízás és a mentális egészségügyi kihívások, mint a depresszió, a szorongás és a kényszeres zavar –, amelyekről számtalan tanulmány megállapította, hogy erős genetikai kötődéssel rendelkeznek.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy mindhárom tényezőnek van egy közös megnyilvánulása a szervezetben: mindegyikük több krónikus gyulladással, valamint esetleg további oxidatív stresszel, vagyis a betegségeket okozó szabad gyökök és a betegségekkel küzdő antioxidánsok egyensúlyhiányával van összefüggésben a szervezetben. Ez az öregedés kognitív hanyatláshoz, korai halálozáshoz, illetve egy vagy több krónikus betegség (például tüdő- vagy szívbetegség) kialakulásához vezethet, mivel ezek a betegségek gyorsabb ütemben fejlődhetnek.

A fentiek bármelyikének vagy mindegyikének korai kezelése jótékony hatással lehet a mentális és fizikai egészségre – erősítik meg a tanulmány szerzői.

„Ha kezelni tudjuk ezeket a betegségeket és lelassíthatjuk az emberek öregedését, akkor az az egész élettartamra és alapvetően az egész szervezetükre kiterjedő egészségügyi előnyökkel jár”

– fogalmazott Bourassa.

Nyitókép: Shutterstock / Evgeny Atamanenko