Női pácens torkát vizsgáló orvos

5 jel, hogy az orvosod nem vesz komolyan

A gaslighting, vagyis az a jelenség, amikor egy hatalmi pozícióban lévő személy manipulál egy másikat, hogy az kételkedjen saját ítélőképességében, az orvosi környezetben is megnyilvánulhat.


Az orvosi gaslighting azt jelenti, hogy a betegek tüneteit és megélt tapasztalatait az egészségügyi szolgáltatók elutasítják, és helytelen diagnózisokkal magyarázzák el, mondja Alyssa Burgart, orvos, bioetikus és a Stanford School of Medicine klinikai igazgatója.

„Ez olyan kérdéseket, vizsgálatokat és diagnózisokat jelenthet, amelyek egy elfogult mintába illeszkednek, ahelyett, hogy a beteg tényleges tüneteivel foglalkoznának.”

A klinikai környezetben ghaslightingolt betegek gyakran tapasztalják, hogy késik az orvosi kezelésük, elmaradnak a diagnózisok, és összességében romlik az egészségi állapotuk. Ez aránytalanul nagy mértékben érinti a nőket és a színes bőrűeket, akik emiatt nagyobb bizalmatlanságot tapasztalhatnak, írja a HuffPost.

Talán észre sem veszünk bizonyos orvosi gaslightingolást, de ha az alábbiak valamelyikét tapasztaljuk, akkor erről van szó.

1.Nem figyel ránk vagy gyakran félbeszakít 

Ha az egészségügyi szolgáltatónk nem hallgatja meg a problémáinkat, és folyamatosan félbeszakítja minket, amikor a tüneteinkről beszélünk, az vörös vonal.

2. Elutasítják vagy figyelmen kívül hagyják az aggályainkat

Az orvosi gaslighting az, amikor az intézményben dolgozó emberek vagy az orvosi hatalommal rendelkező emberek tagadják a beteg valóságát. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy kérdéseinket gyakran elutasítják vagy figyelmen kívül hagyják, így nem kapjuk meg a kívánt válaszokat.

Előfordulhat például, hogy a szolgáltatónk megkérdőjelezi a tüneteinket, és lekicsinyli az esetleges fájdalmainkat.

3. Gyakran hibáztatnak az egészségügyi tüneteinkért

Néha az orvosunk azt jelezhetik, hogy a tüneteink a hanyagságunk vagy bizonyos cselekedeteink következményei. Attól függetlenül, hogyan alakult ki az állapotunk, vörös vonal, ha az orvos késlelteti az ellátást és minket hibáztat.

4. Azt mondják, hogy túl sokat aggódunk, vagy csak szorongunk a tüneteink miatt

Az orvos esetleg pszichoszomatikusnak tulajdoníthatja a tüneteinket, de előfordulhat, hogy nem utal be szakemberhez. Ha gyorsan diagnosztizál szorongást, stresszt vagy más mentális betegséget, akkor ez lehet gaslighting. Ez gyakran előfordulhat, különösen nőknél, még akkor is, ha a tüneteink nem illeszkednek a szorongással kapcsolatos hagyományos problémákhoz.

5. Nem ad beutalót vagy rendel kulcsfontosságú laboratóriumi vizsgálatokat diagnózis felállítása céljából

Ha az orvos nem ad beutalót egy speciális szolgáltatóhoz, vagy nem rendel laborvizsgálatot, nagyobb probléma esetén kulcsfontosságú képalkotó vizsgálatokat, az a gaslighting egy formája lehet.


Nyitókép: Shutterstock