Az őszi hétvégék sztárja: pekándiós brownie
A pekándió és a brownie külön-külön is mennyei, de a kettő együtt...leírhatatlan.
Hozzávalók
- Főzőspray
- 500 g brownie sütőpor
- 250 g pekándió
- 55 g sótlan vaj
- 55 g világos barna cukor
- 80 ml világos kukoricaszirup
- 2 evőkanál tejszín
- 3/4 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál kóser só
- tengeri sópehely a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés
1. Állítsunk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsül fel a sütőt 160°C-ra. Egy négyzet alakú tepsit bőségesen kenjünk be főzőspray-vel. Béleljük ki a tepsi alját és oldalát 2 darab, egymásra merőlegesen elhelyezett, egymást átfedő pergamenpapírral úgy, hogy a papír mind a 4 szélén néhány centiméterrel túlnyúljon.
2. Készítsük el a tésztát a brownie-keverékből a csomagolás utasításai szerint, majd tegyük át a sütőedénybe, és simítsuk el a tetejét. Süssük addig, amíg a teteje száraz és sima nem lesz. Ezt könnyen letesztelhetjük egy, a közepébe szúrt villával, amit ha tisztán húzunk ki, akkor eléggé megsült már. Közben készítsük el a pekándiós pite feltétet.
3. Vágjuk durvára a pekándiókat, majd egy lábosban, közepen lángon forraljuk fel a vajat, a világosbarna cukrot, a világos kukoricaszirupot, a tejszínt, a vaníliakivonatot és a kóser sót. Folyamatos keverés mellett főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a pekándiót, és keverjük össze az egészet.
4. Amikor a brownie-k elkészültek, vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és növeljük a sütő hőmérsékletét 175ºC-ra. Egyenletesen kanalazzuk a tölteléket a brownie-kra, majd tegyük vissza a serpenyőt a sütőbe. Süssük körülbelül 25-30 percig, míg a pekándiós pite teteje mindenhol, különösen a serpenyő közepén, bugyogni nem kezd.
5. Tegyük a tepsit egy rácsra, és hagyjuk a brownie-kat szobahőmérsékletűre hűlni, kb. másfél óra alatt. Vegyük ki a brownie-lapot a serpenyőből, és helyezzük egy vágódeszkára. Szórja meg tengeri sópehellyel, mielőtt felvágnánk.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock