Ősz hajú nő profilból

Mi okozza az őszülést és mikorra várhatod?

Ősz és ősz haj között is van különbség. Van ugyanis, akinek némi szürkét is tartalmaz a haja, míg másoknak teljesen kifehéredik. De mik az őszülés okai és mikor számíthatunk rá?


Mi okozza az őszülést?

„A korai őszülést leggyakrabban a génjeink okozzák, mivel ezek határozzák meg, hogy hány pigmenttermelő sejt (melanocita) áll rendelkezésünkre”

magyarázta Eleanore Richardson, a Fulham Scalp and Hair Clinic MIT trichológus tanácsadója a Glamournak.

„Minden egyes hajciklus végén a melanocitáinkat egy véges számú őssejtből pótolják, és sok hajciklus után ezek elfogyhatnak, és a tüszők pigmenttermelő képességei kimerülnek.”

Mindezek mellett természetesen az életmódunk és a környezetünk is hozzájárulhat.

„Felgyorsíthatják az őszülés elkerülhetetlen folyamatát azáltal, hogy az oxidatív stressz következtében a melanocitáink diszfunkcióját okozzák”

– mondja Eleonore.

„Ez gyulladásos változásokat jelent a szervezetben (magas alkoholfogyasztás vagy dohányzás), pszicho-érzelmi stresszt, UV-fénynek való kitettséget, környezetszennyezést és olyan autoimmun betegségeket, mint a vitiligo vagy az alopecia areata. Még maga a hajunkban lévő melanin előállítása is oxidatív stresszt eredményez”

– magyarázta a szakértő.

Ezeken kívül a hormonok is szerepet játszhatnak.

„Az ösztrogén és a progeszteron hatással van a melaninra, így, ha több melanin van bennünk, a hajunk sötétebb, ha kevesebb, világosabb, de például a menstruáció alatt nagyon enyhe árnyalatbeli különbséget tapasztalhatunk. A menopauza alatt más hormonok, az androgének növekednek, ami hatással van a tüszőkre, és a haj szürke vagy fehér hajszálak újranövekedését okozza.”

– magyarázta Lisa.

Azt már értjük, hogy mi okozza és hogyan okozza a haj kifehéredését, de vajon mikortól számíthatunk erre?

Hány éves korunkban kezdünk őszülni?

„Az emberek általában a 30-as éveik elején veszik észre az első ősz hajszálakat”

– mondta Anabel Kingsley trichológus, a Philip Kingsley hajápoló cég elnöke.

„Átlagosan a hajunk több mint fele fehér, azaz pigmentálatlan lesz az 50-es éveinkre. Vannak aznban olyan nők és férfiak, akik már 18 éves korukban elkezdhetnek őszülni, míg másoknál az első fehér hajszálak jóval később jelennek meg. Körülbelül 11 hajciklus kell ahhoz, hogy a haj elkezdjen őszülni és minden egyes hajciklus kábé 3 évig tart. Így a legtöbb ember 33 éves korára számíthat arra, hogy elkezd őszülni.”

Van bármi, amivel megelőzhetjük az őszülést?

„Hogy teljesen elkerülhető-e a fehér haj? Nem”

– mondja Eleonore.

„De javíthatjuk a melanocitáink egészségét, hogy kevésbé befolyásolja őket az oxidatív stressz, ami által később kezdünk őszülni. A kevesebb alkohol, cigaretta és magas cukortartalmú ételek segíthetnek. Az érzelmi és pszichológiai stressz kezelése, amellyel nap mint nap találkozunk és elviselünk, szintén fontos.”

Nyitókép: Shutterstock