Barna hajú nő egyedül ül a kanapén

3 hiba, amit véletlenül követsz el a párkapcsolatodban

És ezek a hibák, melyeket a párkapcsolatodban észrevétlenül elkövetsz, hosszútávon sajnos szakításhoz vezetnek.


A hibák valójában a fejlődés rejtett lehetőségei. Ugyanis, ha felismerjük azokat és tanulunk belőlük, akkor minden hibázásunkkal eggyel jobb verziói lehetünk önmagunknak.

Azonban ez csak akkor működik, ha felismerjük, hogy mit rontottunk el és tudunk változtatni azon. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Vannak olyan hibáink ugyanis, amelyeket képesek vagyunk többször is elkövetni észrevétlenül és akaratunkon kívül a kapcsolatainkban. Ezekre hívjuk most fel a figyelmet.

Hagyod, hogy a környezeted alakítsa a kapcsolatodat

Megdöbbennél, ha tudnád, hogy hányszor fordult elő, hogy a környezetedben élők történetei, véleményei vagy tanácsai formálták a kapcsolatodat. Sokszor nem is te irányítod azt, hanem egy-egy vélemény kikérés esetén, vagy történet meghallgatás során máris befolyásolva lettél, és ennek következtében hoztál bizonyos döntéseket a saját kapcsolatodról.

Ilyen befolyásoltságok fordulhattak elő:

  • Lehet, hogy összehasonlítottad a kapcsolatodat egy barátodéval.
  • Lehet, hogy hagytad, hogy a szüleid véleménye a partneredről befolyásolja a saját véleményedet.
  • Lehet, hogy egy közeli barátod negatív megjegyzése után kezdted el kétségbe vonni a partneredet és a kapcsolatodat.
  • Lehet, hogy a kapcsolatod sikerét mások kapcsolataihoz hasonlítva mérted.

Ezek a gondolatok helyett próbálj meg így hozzáállni a kapcsolatodhoz:

  • Ne feledd, hogy minden kapcsolat más és egyedi, akárcsak az emberek is.
  • Tartsd észben, hogy bizonyos viselkedési formák és szokások másoknak megfelelhetnek, de lehet, hogy a ti igényeiteknek nem.
  • Emlékezz rá, hogy senki sem ismeri olyan jól a párodat, mint te magad!
  • Ha azon kapod magad, hogy megkérdőjelezed a párodat, vagy a kapcsolatodat, akkor tisztázd előbb magadban, hogy ezek a saját gondolataid-e, vagy nyomásra születtek?

Felnagyítod az apró eltéréseket

Amikor elkezded hagyni, hogy az apró különbségek a kapcsolatodban felemésszenek téged, az sosem vezet szép végkimenetelhez.

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy egy-egy adott pontján a kapcsolatodnak elgondolkoztál rajta, hogy túlságosan különböztök-e a pároddal. Lehet, hogy már odáig is eljutottál, hogy azon gondolkozz: van-e egy másik, számodra tökéletesebb fél?

Ez egy irtó veszélyes gondolat, ugyanis azt jelzi, hogy nem konstruktív módon kezeled a kapcsolatodban lévő különbségeket. Hagyod, hogy felemésszenek, ahelyett, hogy megtalálnád a módját, hogyan kezeld őket, és ez azt eredményezheti, hogy lemondasz egy potenciális kapcsolatról.

Teljesen mindegy, hogy ki a párod, a nap végén előfognak jönni a különbségek, amik sok esetben konfliktushoz vezethetnek. Azonban akkor, ha a különbségekre nem úgy gondolsz, mint összeférhetetlenségre, akkor máris változtatsz a hozzáállásodon, amivel megmentheted a kapcsolatot.

Nem kommunikálsz tisztán

Abban az esetben, ha nem kommunikálsz tisztán, tehát nem fejezed ki egyértelműen az igényeidet a partnered felé, akkor ne várd el, hogy azok ki legyen elégítve. A párod nem gondolatolvasó.

Van különbség aközött, hogy utalgatsz az igényeidre a párodnak, mint aközött, hogy világosan és hatékonyan fejezed ki azt.

Például, ha azt mondod neki, hogy: „Csinálhatnánk valamit a hétvégén” ahelyett, hogy azt mondanád, amire valójában vágysz, valahogy így: „Szeretném, ha több minőségi időt töltenénk együtt, szükségem van rá” akkor ne várd, hogy teljesítse azt.

Ha szeretnéd, hogy a párod kielégítse az igényeidet, akkor tisztán kell kommunikálnod felé azokat.

Nyitókép: Shutterstock