Egymás kezét fogó pár a naplementében

Tényleg segít kiszúrni a párkapcsolati piros zászlókat egy fura elmélet?

A TikTok legújabb elmélete fura magyarázattal szolgál a párkapcsolatok működéséről.


A TikTokon már több mint 30 millió megtekintésnél járó narancshéj-elmélet az egyik legvitatottabb téma jelenleg a randizás világában. Ahogy egy felhasználó videójában elmagyarázza, a narancshéj-elmélet alapvetően azt írja le, amikor a partnerünk olyan cselekedetet tesz értünk, helyettünk, amit mi magunk is tökéletesen meg tudnánk tenni. Ez a legapróbb dolgokra vonatkozik, mint például egy narancs meghámozása.

A felhasználó szerint az elmélet úgy tesztelhető, hogy megkérjük a partnerünket, segítsen nekünk egy kisebb feladatban, aminek képesek vagyunk az elvégzésére, de lehet, hogy nem élvezzük azt.

„A reakciójuk sokkal nagyobb dolgokra utal, mint pusztán egy narancs meghámozása. Mert még egy ilyen szuper apró dolog is nagyon sokat elárul a hozzád és a kapcsolatotokhoz való hozzáállásukról. A kapcsolatokban olyan sok mindent jelentenek az apró dolgok.”

Vagyis, az elmélet szerint ha a másik hajlandó kisebb szívességeket is megtenni nekünk, még akkor is, ha mi is megtehettük volna azt ugyanolyan könnyen, akkor értékel minket és a kapcsolatunkat.

Apró szívességek a kapcsolatokban?

Jade Thomas, londoni székhelyű pszichoterapeuta szerint a kis szívességek valóban jó mutatói lehetnek annak, hogy mennyire egészséges a párkapcsolatunk.

„A feladatok megosztása vagy az apró szívességek kérése a kapcsolatokban segít kialakítani azt az érzést, hogy egy csapat vagyunk egy romantikus kapcsolatban, és ezáltal úgy érezzük, gondoskodnak rólunk és biztonságban érezzük magunkat.”

Bár a narancshéj-elmélet jól mutathatja partnerünk hozzáállását a kapcsolatunkhoz, azért nem érdemes erre alapozni mindent. Persze, ha úgy tűnik, hogy a másik soha nem akar segíteni apró szívességekkel, vagy ha dühösen vagy agresszívan reagál a segítségkéréseinkre, az piros zászló.

Thomas is arra figyelmeztet, hogy a narancshéj-elmélet nem bizonyítottan tudományos, hanem könnyed és szórakoztató feladat inkább.

„Ezért nem lehetünk biztosak abban, hogy mit árul el nekünk a kapcsolatok erősségéről. Úgy gondolom, ha az emberek mégis kipróbálják, akkor némi fenntartással kezeljék a partnerük reakcióját, és ne kizárólag az elmélet alapján határozzák meg a kapcsolatuk erősségét.”

Lehet, hogy a partnerünk nem mindig tud segíteni apró szívességekkel, mert épp elfoglalt a munkája miatt vagy kimerült egy hosszú nap után. A cél nem az, hogy mindig mindent megtegyen, amit kérünk, hanem hogy segítsen néha elvégezni azokat az apró feladatokat, amelyeket mi nem élvezünk, és fordítva.

(Glamour)

Nyitókép: Unsplash