Pár tagjai az ágyban, vita után

Így mentheti meg a párkapcsolatodat a partner vitastílusának megértése

A legtöbbünkkel előfordul, hogy vitatkozunk. Legyen szó egy kisebb vitáról vagy egy komolyabb veszekedésről, ezek egy része elkerülhetetlen egy hosszú távon kapcsolatban. Azt azonban fontos elemezni, hogy milyen módon vitatkozunk, ha értelmet akarunk adni a kapcsolatunknak. Ha megértjük partnerünk vitastílusát és megtanuljuk, hogyan reagáljunk rá, az sokat javíthat a kapcsolatunkon.

Ahogy Ieva Kubiliute pszichológus és párkapcsolati coach magyarázza, tudomásul kell vennünk, hogy mindenkinek egyedi módja van a nézeteltérés vagy elégedetlenség kifejezésének. A minták, amelyekben vitatkozunk, gyakran a neveltetésünkből, a korábbi kapcsolatainkból, sőt, még a velünk született személyiségjegyeinkből is erednek.

Íme, a leggyakoribb vitastílusok és stratégiák, amelyekkel konstruktívan foglalkozhatunk a partnerünkkel:

1. Az elkerülő

Ha a partnerünk hajlamos kitérni a viták elől, akkor lehet, hogy elkerülő típus. Lehet, hogy fél a konfliktustól, a múltbéli sérelmekre asszociál, vagy kontraproduktívnak tartja őket. A legjobb megközelítés az, ha gondoskodunk arról, hogy biztonságban érezze magát, és megérti, hogy a viták minden kapcsolat normális részét képezik. A heves viták helyett a nyílt vitákra törekedjünk, és biztosítsuk őket abban, hogy érzéseik és szempontjaik számítanak.

2. A versengő

Ez az egyén a vitákat megnyerendő csatáknak tekinti. Gyakran erős igénye van arra, hogy igaza legyen, és védekezővé válhat, ha támadást érzékel. A versenytársakkal való bánásmódban kulcsfontosságú az empátia. Ismerjük el a másik álláspontját, és mutassunk elismerést a szenvedélyükért, de kérjük meg rá őket arra is, hogy fontolják meg a mi nézőpontunkat. A közös megoldáskeresésről van szó, nem pedig a győzelemről vagy a vereségről.

3. A megalkuvó

Ezek a partnerek általában hajlandóak adni és fogadni, és a nézeteltérések során megtalálják a középutat. Az egyensúlyból és a kölcsönös tiszteletből élnek. Ösztönözzük ezt a viselkedést azzal, hogy elismerésünket fejezzük ki a kompromisszumkészségükért.

4. Az alkalmazkodó

Gyakran engednek a konfliktus elkerülése érdekében, esetleg ezért elhanyagolják saját igényeiket. Bátorítsuk őket alkalmazkodót, hogy adjon hangot igényeinek és érzelmeinek. Tegyük világossá, hogy értékeljük a véleményét, és nem baj, ha néha nem ért egyet velünk vagy másokkal.

„A partnered vitastílusának megértése nemcsak arról szól, hogy tudod, hogyan reagálj hatékonyan, hanem arról is, hogy elismerd az érzelmeidet, tapasztalataidat és nézőpontjaidat. A konfliktusokat mindig türelemmel, empátiával és megértésre való hajlandósággal közelítsük meg. Tartsd fenn a nyílt és tiszteletteljes kommunikációt. Ne feledd, hogy a cél az, hogy a nézeteltérések ellenére is együtt fejlődjünk, ne pedig külön”

– magyarázza Ieva.

Hozzáteszi, hogy az emberek a helyzettől függően különböző vitastílusokat mutathatnak, ezért legyünk tisztában azzal, hogy ezek a stílusok nem merev kategóriák, hanem inkább a megértéshez vezető útmutatók.

Így próbáljuk megérteni a partnerünk vitastílusát:

Aktív hallgatás: Gyakoroljuk az aktív hallgatás gyakorlását, hogy megértsük partnerünk nézőpontját a viták során. Adjuk meg neki a teljes figyelmet, mutassunk empátiát, és érvényesítsük az érzéseit, még akkor is, ha nem értünk egyet az álláspontjával.

Kommunikációs minták: Ismerjük fel, hogy az emberek egyedi kommunikációs mintákat alakítanak ki, amelyeket a neveltetésük és a múltbeli tapasztalataik befolyásolnak. Tartsuk tiszteletben ezeket a különbségeket, és törekedjünk a konstruktív párbeszédre ahelyett, hogy megpróbálnánk bebizonyítani, kinek van igaza és kinek nincs.

Érzelmi triggerek: Értsük meg azokat az érzelmi kiváltó okokat, amelyek partnerünk sajátos vitastílusához vezetnek. Ezen kiváltó okok azonosításával és kezelésével érzékenyen közelíthetjük meg a vitákat, és csökkenthetjük a heves konfliktusok valószínűségét.

Közös pontok keresése: Koncentráljunk a közös pontok megtalálására és olyan kompromisszumok megkötésére, amelyek mindkét partner igényeit kielégítik. Tekintsük a vitákat lehetőségnek a kapcsolat megerősítésére, ahelyett, hogy a partnerünk kárára próbálnánk győzni.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock