Az orrán lévő pattanást kinyomó nő

Ezért nem szabad soha kinyomni a pattanást az orrodon

Komoly problémákat okozhat.


A Dr. Ever Arias, az UCI Medical Center rezidens orvosa által közzétett, 3,6 millió megtekintéssel rendelkező TikTok-videó sokakat megrémített azzal, hogy mi történhet, ha kinyomunk egy pattanást az orrunkon.

A videóban egy mesterséges intelligencia által generált 18 éves lány beszél arról, hogy miután kinyomott egy pattanást az orrán, ami zavarta őt, az bakteriális fertőzést okozott, és belehalt. Arias erre reagálva megjegyezte hogy soha nem szabad megérinteni a pattanásokat az arcunk „halál háromszögének” nevezett részén.

Az elnevezés abból ered, hogy az orr és háromszög alakban a környező bőrterületek vénás elvezetése részben a szem körüli vena ophtalmica anastomosisain keresztül történik, ami bevezet a koponyán belülre, a sinus cavernosushoz, így ha egy komolyabb gyulladás alakul ki az orr bőrén, akkor abból kezelés nélkül akár halálos gyulladás és trombózis is kialakulhat.

Dr. Muneeb Shah szakvizsgázott bőrgyógyász szintén reagált a történetre a TikTok-on, szerinte a fenti következmények lehetségesek, de hihetetlenül ritka esetekben.

A videó igaz történeten alapul, egy 18 éves férfi júniusban hasonló okok következtében halt meg a brazíliai Santa Catarinában.

Bár csábító, de az arc ezen részén lévő pattanások kinyomása súlyos állapotokat okozhat, beleértve az orrfertőzést, a látásvesztést, a sztrókot és akár halált is. Ha piszkos ujjakkal, piszkos körmökkel piszkáljuk az arcunkat, fennáll a veszélye, hogy bőrfertőzést okozunk, mutat rá Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Bőrgyógyászati Osztály kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója.

„Az arc középső részén ez különösen kockázatos, mert a vér ezen a területen egy nagy vénagyűjteménybe, az úgynevezett sinus cavernosusba folyik, amely közvetlen kapcsolatban áll az agyvelővel. Így elméletileg a véráramban lévő baktériumok átterjedhetnek az agyba, súlyos, szisztémás fertőzést okozva”

– mondta Zeichner.

A pattanások kinyomása következtében kialakult súlyos vagy életveszélyes fertőzés azonban ritka, de tény, hogy a pattanások kinyomása nem segít, és gyulladást, fájdalmat és potenciálisan maradandó hegesedést okozhat.

Dr. Elizabeth Bahar Houshmand bőrgyógyász ezért azt tanácsolja, kerüljük a pattanások kipattintását az orrot és a száj sarkát összekötő arctéren.

Így okozhat problémát az orr területén lévő pattanások kinyomása

Az orrmelléküregek az agy alatt, mindkét szemgödör mögött található üreges terek. A sinus cavernosa főbb artériákat és idegeket tartalmaz, amelyek az arcvénákból kapják a vért – ezek egyike a belső nyaki verőér, amely a szem és az agy legfontosabb vérellátója. A nyaki véna szállítja a vért a sinusokból az agytól távolabbra.

Ritkán az orrfertőzések súlyos kimenetelűek lehetnek. Mivel a vér az orrból az arc más területeire áramlik, lehetséges, hogy az orr területéről a fertőzések az agyba terjednek, és agyhártyagyulladást, agytályogot vagy üregi trombózist okozhatnak.

Ha az üregi melléküreg fertőződik, a melléküregben lévő vér megalvadhat, ami befolyásolja a látóideg működését, és súlyos fejfájást, szemirritációt, leesett szemhéjakat, a szem mozgatásának képtelenségét, fájdalmat vagy zsibbadást az arcban és a szemekben, fáradtságot, lázat, látásvesztést vagy kettős látást és görcsöket okozhat. Ezenkívül a melléküregekben lévő vérrög megakadályozhatja a vér elfolyását az agyból, ami vérzéshez vezethet, mivel a vér az agyszövetekbe szivárog.

Az orrmelléküregekben kialakuló vérrög olyan szövődményeket is okozhat, mint a beszédzavar, a test mozgási nehézségei, folyadéknyomás a koponyában, idegnyomás, agykárosodás, fejlődési késések és akár halál is. A szeptikus sinus cavernosa trombózis halálozási aránya 20-30%, és a teljes gyógyulás ritka.

A legtöbb fertőzés, amely üregi üregi trombózist okoz, bakteriális, általában staphylococcus fertőzés okozza. A staphylococcus baktériumok az arcon élhetnek, és általában ártalmatlanok, amíg egy vágás (esetleg egy pattanás összeszorítása vagy összenyomása miatt) fertőzést nem okoz. A súlyosabb staphylococcus fertőzések vérmérgezést vagy toxikus sokk szindrómát okozhatnak.

E súlyosabb következményektől eltekintve, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Egyesület szerint az, hogy megpróbáljuk kinyomni a pattanást, maradandó hegekhez és feltűnőbb vagy fájdalmasabb pattanásokhoz vezethet.

„Megzavarhatja a bőrgátat, és ha a pattanás gennyes, annak kinyomása baktériumokat terjeszthet más pórusokba és szőrtüszőkbe. Sokszor előfordul, hogy nem tudja kinyomni a pattanást, és a végén annak tartalmát tovább nyomja a bőr alá. Ez még jobban eltömítheti a pórusokat, még feltűnőbbé teheti a pattanásokat, vagy gyulladást válthat ki a bőr alatt”

– magyarázza Houshmand.

Ha mégis kinyomjuk a pattanást az arcon

Houshmand szerint nincs helyes módja a pattanások kipukkasztásának. Ehelyett a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy tartsuk magunkat a bőrápolási rutinhoz, hogy a pattanások maguktól elmúljanak, mossunk kezet, mielőtt az arcunkhoz nyúlunk, és keressünk fel egy kozmetikust, ha egy pattanás nagyon zavar.

Emellett használjunk olyan termékeket, amelyek csökkenthetik a duzzanatot és a fertőzést. Ha van egy olyan bőrápolási rutinunk, ami működik számunkra, az nemcsak a pattanások megelőzésében segíthet, hanem az arcunk piszkálásától is megóvhat.

A legjobb azonban, ha egy képzett kozmetikus vagy bőrápolási szakember végzi el a pattanások kezelését.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock