Tudósok szerint egy új molekula megváltoztathatja a küzdést a pattanásokkal

Tudósok szerint egy új molekula megváltoztathatja a küzdést a pattanásokkal

Egy új vegyület hamarosan több százmillió embernek hozhat enyhülést a gyulladt, pattanásos bőrbetegségben, az acne vulgarisban szenvedők számára - állítja egy új tanulmány.


A gyulladt bőrbetegséget a Cutibacterium acnes nevű bőrbaktérium túlszaporodása okozza, amely pattanásokból álló kellemetlen kitöréseket eredményez a bőrön.

Bár vannak módszerek a baktériumok növekedésének megfékezésére, például antibiotikumok vagy hormonok, amelyek csökkentik a mikrobákat tápláló bőrzsírokat, sok közülük mellékhatásokkal jár, vagy a baktériumok alkalmazkodásával egyre hatástalanabbá válnak.

Az új felfedezés alapja azonban a narazin nevű antibiotikum, mely egy új, mikroszkopikus borítékban szállított antibakteriális vegyület.

A Dél-Ausztráliai Egyetem és az ausztráliai Adelaide-i Egyetem, valamint a franciaországi Aix-Marseille Egyetem kutatóinak legújabb tanulmányában az új antibiotikum laboratóriumi körülmények között hatásosnak bizonyult a célzott kórokozó ellen. Sőt, a kutatócsoport bebizonyította, hogy a nanorészecskék bejuttatása jelentősen fokozhatja a kezelést.

A nanomicelláknak nevezett, egyetlen emberi hajszálnál ezerszer kisebb, apró kapszulákba csomagolva a narazin sokkal mélyebbre tudott behatolni a bőrbe, mint amikor csak vízzel keverték.

Ez a módszer pedig a csoport megállapítása szerint százszorosára növelte az oldhatóságot az egyszerű vizes keverékhez képest.

Egy újabb biztató eredmény még az volt, hogy a tudósok által előállított gél szobahőmérsékleten négy hétig stabil maradt. Ez szintén jó jel abból a szempontból, hogy a kezelés felhasználhatóvá válhat.

A kutatók egyre többet tudnak meg az akne okairól, ami azért jó, mert a betegség megértése a hatásosabb kezelésekhez vezet.

„Az akne a világ népességének körülbelül 9,4 százalékát, főként a serdülőket érinti súlyosan, és szorongást, szégyenérzetet, alacsony önbizalmat és társadalmi elszigeteltséget okoz az érintettek körében”

– mondta Fatima Abid gyógyszerész, a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatója.