Arcápolást végző, magát kézitükörben néző nő

A retinol segíthet a pattanások kezelésében, de ezt érdemes tudni

Ha a legjobb akne kezelést keressük, kihagyhatatlan belőle a retinol használata.

A retinol a szépségápolás egyik szuperhőse. Ha teljesen nem is tudja visszafordítani az időt, eltünteti finom ráncokat, a pigmentfoltokat, hihetetlenül ragyogóvá teszi a bőrt és a pattanások kezelésében is nagyon hatékony.

Amikor azonban egy olyan erős hatóanyagot kezdünk el használni a szépségápolási rutinunkban, mint a retinol, feltétlenül szükséges néhány tudnivalót elsajátítani róla. Mielőtt belevágnánk a retinolos akne kezelésbe, fontos tisztázni a bőrápolási rutinunkat. Az alapok elsajátítása után jöhet minden más, például a retinol beépítése a rutinba.

A retinol lényegében a retinoidok egy formája, az A-vitamin származéka. Hasonló, de kissé gyengébb hatással rendelkezik, mint a vényköteles retinoidok némelyike, mondja Dr. Emma Wedgeworth, a La Roche-Posay bőrgyógyász tanácsadója. Ez egyike az egyetlen olyan bőrápolási összetevőknek, amelyek megtalálhatók a polcról levásárolható termékekben, és amelyekről klinikailag függetlenül bizonyított, hogy működnek a korai bőröregedés jelei ellen.

Wedgeworth szerint a retinol a bőrgyógyászok egyik kedvenc összetevője számos jótékony hatása miatt. A retinol többek között serkenti a kollagént, ami javítja a finom vonalak és ráncok megjelenését, valamint csökkenti a pórusok és a pigmentáció megjelenését. A sejtek forgalmának javításával és a pigment csökkentésével (melanin), termelésével és átvitelével a bőrön belül, a retinol segít a sötét foltok kezelésében is, amelyek különösen gyakoriak a pattanások után, magyarázza Dr. Alexis Granite, a CeraVe bőrgyógyász tanácsadója.

Ráadásul a retinoidok szabályozzák az olajtermelést is, csökkentik a gyulladást és segítenek a baktériumok leküzdésében. Az akne mértékétől és súlyosságától függően a retinol hatékonyan segíthet az akne javításában, de a súlyosabb esetekben vényköteles izotretinoin javasolt.

A sejtforgalom növelésével a retinol segíthet csökkenteni az akne fellángolásának megjelenését és minimalizálja az akne utáni hegesedést is. Azonban van néhány fontos tudnivaló, például a retinol és a retinoidok közötti különbség és a retinol bizonyos korlátai a pattanások kezelésében.

„A retinol egy közepes erősségű retinoid. Erősebb, mint a retinoid-észterek, de gyengébb, mint a tretinoin vagy az izotretinoin, amelyek csak orvosi rendelvényre kaphatók”

– mondja Dr. Raafat Lakkis, a Dr. Kayle Esztétikai Klinika bőrgyógyásza.

Gyakran, a retinoidok elsöprő sikerének kapcsán a pattanások kezelésében (melyek közül a tretinoin és az izotretinoin nagyon hatékony), sokan azt feltételezik, hogy a retinol is ide tartozik. A valóságban viszont a bolti retinol valószínűleg nem fogja teljesen eltüntetni a pattanásokat, a vényköteles retinoidokkal ellentétben. Ez nem jelenti azt, hogy nem segít.

„Bár a retinol használatának eredményei nem biztos, hogy olyan gyorsak vagy drámaiak, mint a vényköteles erősségű termékeké, a mellékhatások, például a bőrirritáció kockázata kisebb. Számos olyan dolgot tesz, ami a tiszta arcbőrhöz szükséges: serkenti a bőrsejtek cseréjét, eltávolítja az elhalt sejteket a bőr felszínéről, és csökkenti a gyulladást”

– teszi hozzá Lakkis.

Használhatok bármilyen retinolt pattanások kezelésére?

A rövid válasz erre az, hogy nem. Mielőtt retinolt vásárolnánk a pattanások csökkentése miatt, nézzünk utána, hogy milyen erős retinol van a kiszemelt termékben. A vény nélkül kapható retinolos krémek, gélek és szérumok általában 0,25 és 1,5 százalék közötti retinolt tartalmaznak. A szükséges teljes erősség erősen függ a bőrtípusunktól. Nagyon fontos, hogy mindig alacsonyabb adaggal kezdjük használni a terméket, és fokozatosan, bőrápoló szakember felügyelete mellett növeljük azt, nehogy kárt okozzunk a bőrünknek.

Egyes retinolos termékként forgalmazott krémek egyáltalán nem használnak retinolt, ehelyett a retinoid gyengébb formáit tartalmazzák, amelyek nem feltétlenül hatásosak a pattanások kezelésében. Ráadásul az alkalmazott retinol erőssége gyakran túl alacsony. Érdemes tehát jól utánaolvasni és esetleg bőrgyógyász segítségét kérni, mielőtt megrohannánk a boltot.

(Marie Claire)

Nyitókép: Pexels