Krémet arcára kenő nő

Kén pattanásra? Előnyök és felhasználási módok

Büdös, de működik.


Néha a legjobb bőrápolási termékek nem feltétlenül jó illatúak, például a kénalapú pattanás elleni szerek, de a legtöbb esetben az összetevő előnyei felülmúlják a szagot.

A kén aknéra való alkalmazásakor nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem szárító hatása is, ami hasznos a zsíros bőrtípusok és más típusú aknés elváltozások, például fehér- és mitesszerek esetén, mondja Dr. Lian Mack amerikai bőrgyógyász.

„Ha más összetevőkkel, például nátrium-szulfacetamiddal párosul, akkor némileg antibakteriális összetevője is van. Ez a két összetevő némileg szinergikusan működik, hogy csökkentse a baktériumokat, a gyulladást és az olajat.”

Nem meglepő, hogy annyi márka használja ezt az összetevőt. Többféle koncentrációban és maroknyi összetételben kapható, így viszonylag könnyű megtalálni a bőrünknek és az adott problémáknak legmegfelelőbb kénes terméket. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a kiválasztásakor.

A kén olyan ásványi anyag, mely a cementtől vagy az üvegtől kezdve a műtrágyán át az akkumulátorokig sokféle termék előállításához használható. A bőrápolásban is hatékony, különösen a pattanások ellen működik jól, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így gátolhatja a baktériumok növekedését, amelyek hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.

Úgy működik, hogy felszívja a felesleges olajat, amely eltömítheti a pórusokat és pattanásokat okozhat, azáltal, hogy kiszárítja a bőr felszínét, hogy felszabadítsa a pórusokat és eltávolítsa a törmeléket vagy a felgyülemlett baktériumokat.

A piacon nincs hiány pattanások elleni összetevőkből, a legnépszerűbbek közé tartozik a benzoil-peroxid és a szalicilsav. De mikor lehet jobb választás a kén? Ha érzékeny, száraz a bőrünk, vagy ha pattanásokkal és rosaceával küzdünk. A kén kevésbé szárító hatású, mint más hámlasztók, és kevésbé hámlasztó tulajdonságú, mint más savak, így jó módja a bőr hámlasztásának úgy, hogy nem irritálja a bőrt.

Ennek ellenére a szalicilsav még mindig az arany középút a torlódások elleni küzdelemben, jobb hámlasztó, mint a kén. Utóbbinak ugyan vannak hámlasztó tulajdonságai, de a szalicilsav jobb, így ha sok torlódással (mitesszerekkel és fehér mitesszerekkel) küzdünk, akkor ez jobban megfelel.

Lehetséges mellékhatások

Összességében a kén eléggé alacsony kockázatú kiegészítője bármely bőrápolási rutinnak. Mivel kíméletesebb, mint a legtöbb hámlasztó, és érzékeny bőrre ajánlott, nem tapasztalhatunk túl sok irritációt. Ennek ellenére érdemes szúrópróbát végezni, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem vagyunk allergiásak a termékre.