Arcát a tükörben néző nő

Valóban hatásos a fogkrém a pattanások eltüntetésében?

Talán a legtöbbünknek ismerős a fogkrémek pattanásra való alkalmazása. De vajon tényleg hatásos a mentol a foltok eltüntetésében?


Senki sem tudja, honnan jött ez a barkácsmegoldás, de a fogkrém foltokra való használata egy gyakori otthoni gyógymód, amelyre egyesek esküsznek – mondja Emma Wedgwood bőrspecialista és az Emma Wedgwood Aesthetics alapítója.

„A gyakorlat mögött az az elképzelés áll, hogy a fogkrém bizonyos összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a kiszáradást és csökkentik a folt méretét. Fontos azonban, hogy óvatosan járjunk el ennek a megközelítésnek a mérlegelésekor”

– teszi hozzá.

Bár Wedgwood szerint egyesek átmeneti javulást tapasztalhatnak, a fogkrémet nem a bőrön való használatra tervezték vagy tesztelték, és nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő.

„Néhány ember bőrirritációt, bőrpírt vagy akár allergiás reakciót tapasztalhat a fogkrém összetevőire.”

Dr. Zainab Laftah bőrgyógyász tanácsadó egyetért:

„A fogkrém egyszerű megoldásnak tűnhet a foltok kezelésére, de valószínűleg több kárt okoz, mint hasznot. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bőrpírt, viszketést, gyulladást és égést okozhatnak.

Wedgwood szerint ha olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy semmi más nem áll rendelkezésünkre egy folt kezeléséhez, akkor a fogkrém ideiglenes intézkedés lehet. Vészhelyzetekben vagy korlátozott erőforrások esetén a helyszínen gyors szárító hatást biztosíthat.

Nagyon fontos azonban szem előtt tartani, hogy a fogkrémet nem bőrápolásra tervezték, és ronthatja a bőr állapotát, vagy károsíthatja a bőrt.

„Ha megfelelő bőrápoló termékekhez vagy vény nélkül kapható pattanás kezelésekhez fér hozzá, ezek megfelelőbbek és biztonságosabbak lennének”

– tanácsolja Wedgwood.

„A fogkrém gyakran több olyan összetevőt tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy hasznosak a foltok ellen. Ezek közé tartozik a szódabikarbóna, amely enyhén hámlasztó tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket és a felesleges olajat a bőr felszínéről.”

Wedgwood hozzáteszi, hogy a hidrogén-peroxid ismert antibakteriális tulajdonságairól, és segíthet csökkenteni a baktériumok számát a bőr felszínén, ami potenciálisan hozzájárul a foltok csökkenéséhez.

A triklozán egy másik antibakteriális szer, amely egyes fogkrémkészítményekben található, és hasonló hatással lehet a baktériumok csökkentésére. Ezenkívül a mentol vagy a menta jelenléte a fogkrémben hűsítő érzést kelt, ami átmenetileg nyugtató hatást fejthet ki az irritált foltokon.”

Ideális esetben érdemes foltellenes összetevőket tenni a tisztítószerekbe, tonikokba és egyéb bőrápolókba. Vagy válasszunk egy speciális, bőrre tervezett (és azon tesztelt) pattanáskezelést.

Fogkrém használata helyett számos vény nélkül kapható bőrápoló terméket kifejezetten a pattanások és foltok hatékony kezelésére fejlesztettek ki. Wedgwood azt ajánlja, keressünk olyan hatóanyagokat tartalmazó termékeket, mint a benzoil-peroxid, amely hatékony antibakteriális szer, amely segít csökkenteni a baktériumok számát a bőr felszínén, és kitisztítja a pórusokat.

A szalicilsav egy másik hasznos összetevő, amely hámlasztja a bőrt, és segít lebontani az elhalt hámsejteket és az olajat, megelőzve ezzel a pórusok eltömődését.

Az alfa-hidroxisavak (AHA-k) vagy a béta-hidroxi-savak (BHA-k) olyan hámlasztószerek, amelyek tisztán tartják a pórusokat és csökkentik a foltok megjelenését, míg a retinol kiváló választás a bőr zsírtartalmának szabályozására és a sejtforgalom fokozására is.

„Ha súlyos vagy tartós pattanásai vannak, a legjobb, ha konzultál egy bőrspecialista személyre szabott ajánlásokkal és átfogóbb kezelési tervvel”

– teszi hozzá Wedgwood.

(Glamour)

Nyitókép: Pexels