Különböző típusú sajtok a fekete táblán

Biztonságosan fogyasztható a sajt, ha levágjuk a penészes részét?

A penész szerepet játszik a sajtkészítésben, de nem mindig látható. Néhány penész biztonságosan fogyasztható, míg másokat jobb elkerülni.


Minden sajt érlelődik különböző láthatatlan és látható mikrobák, köztük penészgombák, gombák, élesztőgombák és egyéb mikrobák hatására, de a sajtfogyasztó számára nyugtalanító lehet, ha penészes foltokat vesz észre, különösen, ha azok nem voltak ott a sajton kezdettől fogva.

Alapvetően a sajt típusától függ, mit kell kezdeni a penésszel. Egyes sajtfajták természetes módon penészes megjelenésűek, például a gorgonzola kék erezete vagy a brie fehér héja a penészre utal.

A penész gyakran segíti a sajtok egyedi ízének és jellemzőinek kialakulását. Ezeknek a sajtoknak a fogyasztása a penésszel együtt teljesen biztonságos.

Ha természetes módon penészes sajtot vásárolunk, a penész már ott van. A növekedésnek egységesnek, azonos színűnek és a sajtba beépültnek kell lennie. Azonban az új, nem kívánt penész általában csak a külső széleken jelenik meg, vagy más színű és textúrájú, és valószínűleg szürkés színű lesz.

Alapvetően a sajtnak nem szabad sokat változnia a megjelenésében, miután megvásároltuk és a hűtőben tároltuk. Ha olyan sajtokon jelenik meg penész, amiken nem kellene, például a mozzarellán, cheddar sajton vagy a svájci sajton, ne együk meg. Valószínűleg nem leszünk tőle betegek, csak nem lenne jó az íze.

Az olyan kemény sajtok esetében, amelyek a hűtőben penészednek, mint a parmezán vagy a cheddar, általában egyszerűen csak vágjuk le a penészes részeket, a többit pedig nyugodtan megehetjük. Érdemes nem közvetlenül a penészbe belevágni, különben az a sajt más részeire is átterjedhet, így a biztonság kedvéért vágjunk le még egy centimétert a penész körül.

Más a helyzet a lágy sajtok, mint a ricotta vagy a túró esetében. Ha penészesek, ki kell dobni az azt tartalmazó tárolót is, mivel a penész akkor is elterjedhet, ha nem látjuk. Ha azonban bármilyen sajton fekete vagy sötétvörös penészt veszünk észre, dobjuk ki. Ez ritka, de mérgező lehet.

A legtöbb penészgomba elfogyasztásának egyetlen valódi következménye alapvetően a kellemetlen íz és állag lesz.

Néhány jel, hogy a sajtot nem biztonságos megenni

Bár egyes sajtok erős ízűek és szagúak lehetnek, az egyik legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy romlott-e, ha nem olyan az íze vagy az illata, mint amilyennek lennie kellene.

Néhány sajtnak kerozin íze van, ami azt jelzi, hogy megpenészedhetett, ilyenkor dobjuk ki.

A káros baktériumok, mint például az e.coli vagy a szalmonella, szabad szemmel nem láthatók, de a növekedésüknek van néhány jele, például a szín- vagy textúra-változás és a nyálkás, vizes állag.

A sajt megfelelő tárolása

A kemény sajtok felbontás után három-négy hétig is eltarthatók, ha megfelelően tárolják őket, míg a lágy sajtok a csomagolás felbontása után általában körülbelül egy hétig tárolhatók.

Érdemes sajtokat külön, ideális esetben sajtpapírba vagy viaszpapírba csomagolva tárolni. Ez távol tarthatja a nedvességet, ami elősegítheti a nem kívánt penészesedés kialakulását. Nem használjunk műanyag edényt vagy fóliát, mert az bezárhatja a nedvességet.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock