Reformer ágyon pilatesező nő

Íme minden, amit a pilates előnyeiről tudnod kell

A pilatest rengetegen dicsérik a fizikai és mentális előnyök hosszú listája miatt.

A pilates jó módja annak, hogy olyan edzésbe kezdjünk, amely az egész testünket stimulálja. Ez a mozgásforma segíthet csillapítani a fájdalmakat, különösen, ha ülő munkát végzünk, javíthatja a testtartást, valamint megdolgoztathatja a hasizmokat és a farizmokat. Emellett segíthet az összpontosításban és a relaxációban is, mivel figyelmet fordít a pontosságra (a test helyes beállítására), illetve a mély és helyes légzésre is. Összességében pedig segít a feszültség és a stressz oldásában.

A Joseph Pilates által az 1920-as években létrehozott pilates olyan alacsony terhelésű mozgásforma, melynek célja az izmok erősítése, miközben javítja a testtartást és a rugalmasságot. A többek között a tornából, a jógából, a harcművészetekből, a zen meditációból és a balettből ötletet merítő pilates fő célja a core (hasizom) erősítése, bár a test más területeit is megdolgoztatja, például a medencét, a gerincet és a vállöveket. Amellett, hogy segít nyújtani és erősíteni a mozgásszerveket, javíthatja az egyensúlyt és növelheti az ízületek mobilitását.

A pilates teljesen más módon teszi próbára a testet, mint bármely más gyakorlat, amely anélkül építi az erőnket, hogy kiégnénk.

A pilatesnek több különböző változata is létezik, mint a stúdió pilates, a klasszikus pilates vagy a klinikai pilates, két fő formája a jógamatracon végzett, talajon végzett gyakorlatok és a reformer pilates. Utóbbi egy rugókkal és kötelekkel rendelkező, ágyszerű berendezés, amely támogatja vagy fokozza a pilates gyakorlatokat.

A kocsit a ráerősített rugók kombinációjával lehet terhelni. Amikor a kocsi ki-be csúszik, vízszintes ellenállás jön létre. A szerkezethez és a kerethez számos kötél és csiga is csatlakozik, és ezekkel több vagy kevesebb ellenállást lehet létrehozni a kihívás vagy a támogatás érdekében egy gyakorlat során.

Az ellenállás szintje egy gyakorlat során a csatlakoztatott rugók számának változtatásával állítható be (ezek színegyeztetéssel vannak ellátva, mivel különböző mértékű feszültséggel rendelkeznek). Egy rugó biztosítja a legkisebb ellenállást, míg az öt rugó általában a maximális ellenállást jelenti, amely egy normál reformerrel elérhető.

A mozgásforma legújabb változata, a dinamikus pilates is egyre népszerűbb, mely a klasszikus pilateshez hasonló erősítő, tonizáló, tartásjavító és sérülésmegelőző előnyöket kínál, de intenzívebb és dinamikusabb, és szinte mindig a pilates reformeren végzik.

Emellett több funkcionális gyakorlatot tartalmaz, melyek a törzsizmokat további izomcsoportokkal kombinálva dolgoztatják meg, hogy növeljék az általános mozgás intenzitását, és biztosítsák a kardiovaszkuláris kondicionáló előnyöket biztosítsunk.

A dinamikus pilates során a gyakorlatok időtartamára összpontosítanak, hogy nagyobb izomfáradtság jöjjön létre, és intenzívebbé tegyék a nagyobb izomcsoportok mozgását a hatékony teljes testgyakorlatot létrehozása érdekében.

Előnyök

A pilates egy testkondicionáló technika, így az egyik fő előnye, hogy ha rendszeresen gyakoroljuk, sokat javíthatunk a törzsünk erősségén és izomtónusán, és hosszú, karcsú izmokat kapunk. Emellett javítja a testtartást és a rugalmasságot, és gyakran ajánlják bizonyos sérülésekből való felépülés során, vagy ellensúlyozza az olyan nagy terhelésű gyakorlatokat, mint a HIIT vagy a futás.

Emellett ez az egyik legjobb gyakorlatforma a nők számára a medencefenék izmainak erősítésére és a várandósság alatt a törzs biztonságos megdolgoztatására, ami segíthet a vajúdásban és a gyorsabb szülés utáni felépülésben.

A pilates rehabilitációs célokat is szolgál, különösen a reformer változat, mivel koncentrált és alacsony hatású, ráadásul a gyakorlatok támogatóak lehetnek, így kiválóan alkalmasak sérülések esetén vagy olyan emberek számára, akik még nem ismerkednek a testmozgással.

Alacsony hatása miatt minden korosztály és képességű ember számára alkalmas, rendkívül időtakarékos edzés, mely erősíti, tonizálja és meghosszabbítja az izmokat, így segít magasabbnak lenni és karcsúbbnak látszani. Ráadásul a precizitásra, a formára és a kontrollra való összpontosítás miatt egyszerre figyelemfelkeltő és magával ragadó, így kiválóan alkalmas a szorongás és a stressz csökkentésére is.

A pilates során a megfelelő légzésre is figyelmet fordítanak, amely elősegíti a vér hatékony oxigénellátását, ellazítja az izmokat, és segít elkerülni a feszültséget. A nyugodt és teljes légzés segít az elme összpontosításában, és lehetővé teszi az egyes feladatokra való koncentrációt.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock