buddha bowl

Apró lépésekkel a fenntartható táplálkozás felé – Kik azok a planetáriánusok?​

A vega és a vegán után itt az újabb étkezési őrület: a planetáriánizmus. Mit esznek ők, és mi köze van mindehhez a bolygónknak?


Kevesebb húst eszel, hogy védd a bolygót? Akkor planetáriánus vagy!

Ez alapjait tekintve hasonlít a vegán és a vegetáriánus életmódra, a különbség viszont, hogy ennek a közösségnek tagja kifejezetten a bolygónk megmentéséért próbálnak változtatni szokásaikon.

Maggy Keet gasztroblogger, író és kommunikációs tanácsadó egy weboldalt is alapított, amellyel az átállást szeretné megkönnyíteni minden érdeklődőnek, ez a Planetarian Life. Második gyermeke 2019-ben jött világra, viszont az anyuka öröme nem tartott sokáig, hiszen egyből egy félelem uralkodott el rajta, hogy vajon milyen világot is örököl majd fia, ha felnő.

Keet családja valamilyen formában mindig ételekkel foglalkozott, így nem állt messze tőle a gasztronómia világa, és a kísérletezés sem. A húsmentes hétfő stratégiájából (olyan módszer, amikor a hét bizonyos napjain kerülik az állati eredetű ételek fogyasztását) kiindulva indította el a Planetarian Life-ot, ami kevesebb korlátozással jár, de nagyobb céltudatosságot vár el tagjaitól, mint más vegán életmód-tanácsadók.

"Azt akarom, hogy ez egy nagyon átfogó meghatározás legyen. Szándékosan homályos a neve, ahelyett, hogy kifejezetten a hús- és tejfogyasztás csökkentésére vonatkozna, hiszen néhány ember nem fog lemondani a sajtról, akármi történik. Nincs helyes vagy helytelen, nincs ítélkezés, és nincsenek jó vagy rossz ételek (ez nem egy diéta!)”

— olvashatóak Keet szavai a CNN cikkében.

Keet alapítóként tisztában van vele, hogy néhány akadályt nehéz legyűrni, ilyen például az olyan embertípus, amelyik nem akar változtatni a jól megszokott alapanyagokon és ízvilágon. Ennek orvoslására három egyszerű lépést határozott meg, amivel apránként át lehet szoktatni az ilyen személyeket:

  • Szükség van egy alapreceptre: ez lehet valamilyen zöldség alapú fasírt, vagy egy paradicsomos szósz, a lényeg az egyszerűség, hogy a későbbiekben négy-öt további ételt tudjunk csinálni ezzel a kezdéssel.
  • Adjunk hozzá két új alapanyagot: olyan elemeket, amiket könnyű elkészíteni, így egyszerűen tudjuk párosítani a meglévő étellel.
  • Kezdjünk el kísérletezni hétköznapi ételek variációival, például készítsünk serpenyős babpörköltet, amit ízesíthetünk mediterrán, chilis vagy currys stílusban.

A kis változtatásokat könnyebb hosszútávon betartani, mint a nagyokat, emellett — mivel nincsenek tiltott ételek a programban — teljesen személyre szabadható lehet az átállás.