Citromos-áfonyás krémdesszert pohárban

Könnyű és frissítő: Citromos-áfonyás krémdesszert

Lenyűgöző, mégis egyszerű desszert, amely citromos ízű tésztakrém, piskóta és friss áfonya rétegeket tartalmaz. A frissen szedett áfonyát nehéz felülmúlni ebben az egyszerű desszertben, de nyugodtan használjunk bármilyen szezonális gyümölcsöt, ami éppen kéznél van.


Hozzávalók

  • 100 g kristálycukor plusz 2 evőkanál, elosztva
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/8 teáskanál só
  • 5 hideg nagy tojás sárgája
  • 4,7 dl teljes tej
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj, plusz még több a díszítéshez
  • 5 evőkanál citromlé (2 citromból), elosztva
  • 2 evőkanál sótlan vaj, kis darabokra vágva
  • 170 g friss áfonya
  • 700 g Tojásfehérjés piskóta (Angel Food Cake)
  • 2 evőkanál egyszerű szirup

Elkészítés

1. Egy nagy tálat félig töltsünk meg jeges vízzel, majd tegyük félre. Keverjük össze a 100 g cukrot, a kukoricakeményítőt és a sót egy közepes hőálló tálban, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. Jól keverjük össze, amíg a keverék halványsárga, sima és habos nem lesz, kb. 1 percig.

2. Keverjük össze a tejet és a citromhéjat egy közepes lábasban, közepes lángon és gyengén forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. A meleg tejes keveréket lassan, állandóan kevergetve adjuk a tojássárgájás keverékhez, amíg az egész tejes keveréket be nem dolgozzuk.

3. Tegyük vissza a keveréket a serpenyőbe, és főzzük közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a keverék elkezd buborékosodni és besűrűsödik, kb. 3 percig.

4. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, amíg össze nem keveredik. Öntsük egy szitán keresztül egy tiszta, közepes méretű hőálló tálba, majd azonnal helyezzünk műanyag fóliát vagy vajjal kikent pergamenpapírt közvetlenül a tésztakrém felszínére, hogy megakadályozza a bőrképződést.

5. Helyezzük a tálat az előkészített jégfürdőbe, és hagyjuk 30 percig hűlni.

6. Vegyük ki a jégfürdőből, és tegyük a hűtőbe, amíg lehűl, kb. 2 órára. Ha ez letelt, keverjünk 2 evőkanál citromlevet a kihűlt tésztakrémbe, majd tegyük félre.

7. Keverjük össze az áfonyát és a maradék 2 evőkanál cukrot egy nagy tálban, néhány bogyót pépesítsünk, hogy a levet kiengedje, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten, fedetlenül, amíg a bogyók fényesek lesznek, kb. 5 percig.

8. Óvatosan keverjük össze a piskótát, az egyszerű szirupot és a maradék 3 evőkanál citromlevet egy nagy tálba, majd helyezzük a torta felét egyenletes rétegben egy kis vagy közepes üvegtál aljára. A tésztakrém felét kanalazzuk a tortára, egyenletes réteggé simítva, majd az áfonya felét a levével együtt egyenletes rétegben a tésztakrémre. Ismételjük meg a rétegezést a maradék tortával, tésztakrémmel és áfonyával. Tetszés szerint díszítsük citromhéjjal.