Savanyú cukor üvegben, fehér háttéren

Duplájára nőtt a prediabétesszel diagnosztizált kamaszok száma

Az elmúlt 2 évtizedben megduplázódott a prediabétesszel diagnosztizált tinédzserek száma az Egyesült Államokban.

Megdöbbentő statisztika derül ki a JAMA Pediatrics 2022 márciusában megjelent tanulmányból, miszerint az Egyesült Államokban több mint minden negyedik tinédzser prediabéteszben szenved, és ez a szám két évtized alatt több mint kétszeresére nőtt.

A tanulmány szerint 2018-ban a 12-19 éves serdülők 28%-ánál diagnosztizáltak cukorbetegséget, míg 1999-ben ez az arány 12% volt. Ez az adat hasonló a felnőttekéhez, mivel az USA Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention) legfrissebb adatai szerint minden harmadik amerikai felnőttből 1 prediabéteszes, olvasható az EatingWell cikkében.

A prediabétesz gyakran csendes egészségügyi állapot, melyben a vércukorszint magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáljanak az illetőnél.

Bár a prediabétesznek gyakran kevés, vagy egyáltalán nem észlelhető tünete van a betegek számára, sok embernél öt éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem tesz lépéseket a prediabétesz kezelésére. Az étrend és az életmód megváltoztatása jelentősen csökkentheti ennek kockázatát.

A JAMA Pediatrics tanulmányában a kutatók 6600 12-19 éves fiatal adatait elemezték, akik részt vettek a kétévente végzett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésben. A tudósok a hemoglobin A1C számokra, más néven HbA1c-re, a vércukorszint három hónapos időszak alatt mért értékére összpontosítottak, melyet a prediabétesz diagnosztizálására használják serdülőknél és felnőtteknél.

Az éhgyomri vércukorszint egy másik módja annak, hogy az orvosok megvizsgálják a 2-es típusú cukorbetegséget; a 100-125 mg/dl érték prediabétesznek számít, minden ennél magasabb érték 2-es típusúnak.

A prediabétesz arányának időbeli alakulását vizsgálva a tudósok feltérképezhették az általános tendenciákat. Azt találták, hogy a prediabétesz a 12 és 18 év közötti férfiak körében volt a legelterjedtebb. A CDC szerint azoknál a gyerekeknél, akiknél a következő kockázati tényezők vannak jelen, nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség:

  • Túlsúlyosnak minősülő testsúlyúak
  • Fizikailag inaktívak
  • Van olyan családtagjuk, aki 2-es típusú cukorbetegségben szenved
  • Afroamerikaiak, spanyolajkúak/latinok, amerikai őslakosok/alaszkai őslakosok, ázsiai amerikaiak vagy csendes-óceáni szigetlakók.
  • Anyjuk terhességi cukorbetegségben szenvedett.

Ez a kutatási eredmény nem teljesen meglepő a szakértők szerint.

„A tendenciák azt mutatják, hogy a 6 és 17 év közötti gyermekek közül kevesebb mint minden negyedik gyermek vesz részt naponta 60 perc testmozgásban, ami a CDC szerint az ajánlott mozgásmennyiség ebben a korcsoportban. És minden ötödik serdülő gyermekből 1 elhízott. Ahogy a prediabétesz kockázati tényezői növekednek, logikus, hogy a prediabétesz előfordulása is nő”

– mondja Lauren Manaker regisztrált dietetikus.

Az alábbiakban 5, dietetikus által ajánlott tippet mutatunk be a prediabétesz kockázatának kitett (vagy már diagnosztizált) gyerekek szülei számára:

1. Mozgás

Törekedjünk a napi 60 perc mozgásra. Bár ez megtörténhet, ha gyermekünk szervezett sportban vesz részt, nem kell feltétlenül csatlakoznia egy csapathoz. A kisebb gyerekek esetében látogassunk el egy játszótérre, hogy ösztönözze őket a mozgásra.

Vacsora után sétáljunk egyet, vagy mozgáson alapuló játlkot játsszun. Bármi segíthet, ami felkelti a gyerekeket a kanapéról, és felpezsdíti a vérkeringésüket.

2. Hagyjuk el az üdítőket és a cukorral édesített italokat

A gyümölcslének látszó, de sokszor csak cukros italok sok gyerek étrendjének alapdarabjai. A CDC jelentése szerint a fiatalok 63%-a iszik naponta legalább egy cukorral édesített italt. Ezek "üres kalóriáknak" tekinthetők, ami azt jelenti, hogy kalóriát adnak anélkül, hogy bármilyen táplálkozási előnyük lenne.

Válasszuk inkább a szénsavas vagy szénsavmentes vizet, vagy 100%-os gyümölcslevet gyermekünk számára, a megfelelő folyadékpótlás érdekében.

3. Főzzünk együtt

Remek módja annak, hogy lelkesítsük őket az egészséges táplálkozás iránt. Ha tehetjük, a hozzávalókat is együtt vásároljuk meg, vagy akár együtt termesszük a gyümölcsöket és zöldségeket, így a kicsik a folyamat minden lépésében részt vesznek.

Nyitókép: Unsplash / J. Kelly Brito