Eszpresszó-martini fekete háttér előtt

Parmezán a presszó-martinibe? Miért ne?

Elsőre talán meredeknek hangzik, de megdöbbensz, milyen szuper jól passzolnak egymáshoz az édes és sós ízek a TikTok-on nagy népszerűségnek örvendő receptben.


Épp csak megszoktuk, hogy a Starbucks olívaolajat ad a kávéhoz, máris jön egy újabb szokatlan ital, amely meghódította az internetet: a parmezános eszpresszó martini.

Észak-Skandináviában a kaffeost egy népszerű forró ital, amely kávéból és egy kocka sajtból készül, Kolumbiában pedig a helyiek imádják a café con queso-t. Tehát, bár kissé furcsán hangzik, a sajt és a kávéitalok párosítása nem újdonság.

A TikTok-felhasználó @nic.hamilton által készített koktélról posztolt videóját már több mint 1 millióan látták, és közel 250 000 kedvelést kapott.

A parmezános eszpresszó-martini hozzávalói ugyanazok, mint egy hagyományos eszpresszó-martinié, de ahelyett, hogy kávébabbal díszítenénk, reszelt parmezán kerül a tetejére.

@nic.hamilton

so i guess we’re just doing things now huh

♬ original sound - Nic Hamilton

Hozzávalók

  • 1 eszpresszó
  • 3 cl kávélikőr
  • 6 cl vodka
  • csipetnyi tengeri só
  • jég
  • parmezán sajt

A kávélikőr egy csipetnyi édességet ad, amely jól passzol a parmezán sajt harapós ízével és az eszpresszó keserűségével.

Hogy a parmezános eszpresszó martini tökéletesen finom legyen, használjunk friss parmezánt, és reszeljük le a (lehetőleg 24 hónapos vagy annál is idősebb) sajtot egy nagyobb sajtreszelő helyett mikro reszelővel.

Használjuk a sajtot takarékosan, csak díszítésképpen. Töltsünk meg jégkockákkal egy martinis poharat, hogy a legjobban lehűljön a kiöntés előtt. Tetszés szerint adhatunk hozzá egyszerű szirupot, de a kávélikőrnek elegendő édességet kell adnia.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock