
Milyen italtrendek várhatóak idén? A legújabb hazai gasztropodcastből ez is kiderül
Márciusban debütált a Menü-podcast, melynek minden részében elismert hazai gasztronómiai szakértők fejtik ki véleményüket különböző témákban Orosz Dóri műsorvezetővel. A legelső adásban a bárszakma fortélyairól és kulisszatitkairól van szó, de az is kiderül, hogy milyen italtrendek várhatók idén, valamint hogy pontosan mi is az a WOW-élmény.
A Menü-podcast első adásban a 2023-ban World Class-díjat nyert Uracs Kristóf, valamint a Virtu étterem vezető bartendere, Fuchs Dávid „Teddy“ osztották meg több éves tapasztalataikat. A műsorvezető a beszélgetés elején arra volt kíváncsi, hogy szerintük hogyan lehet egy vendéglátóhelyet igazán felejthetetlenné varázsolni a betérő vendégek számára.
Kiderült, hogy ebben óriási szerepet játszik a WOW-élmény; azaz, amikor a vendéget egy jól kialakított belső design, vagy az ott dolgozók figyelmes gesztusai már a megérkezésekor lenyűgözi. Ilyen lehet például egy kedves fogadtatás, egy nagy mosoly vagy akár egy ajándékital is.
A szakemberek szerint ugyanakkor minden embernek mást jelent a wow-élmény, hiszen van, akinek a szerviz minősége, míg másnak a felszolgált ital, de az is lehet, hogy egy figyelmes gesztus váltja ki az elégedettség érzését.
Uracs Kristóf szerint egy bartender elsőszámú és egyik legfontosabb feladata, hogy a vendég számára az első benyomástól kezdve egészen a távozásig megteremtse, és fenntartsa a kellemes atmoszférát. Fuchs Dávid hozzátette, hogy a hivatástudattal rendelkező bartender nemcsak italokat készít, de felejthetetlen emlékeket is okoz a vendégek számára.
Az adásban arról is szó esett, hogy milyen trendek várhatók a közeljövőben. Mindkét szakember egyetértett abban, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsony alkoholtartalmú koktélok, valamint az úgynevezett mocktailok, magyarán az alkoholmentes koktélok is. Mindketten úgy látják, növekedik az igény az izgalmasabb, egyedibb kinézetű italok iránt – szerintük ugyanis egyre több vendég számára fontos, hogy a közösségi médiában is prezentálhatóak legyen. Emiatt ma már egy koktél megalkotásakor arra törekednek, hogy az ne csak egy ital, hanem egy komplex gasztronómiai élmény is legyen.
Nyitókép: VIRTU
- Megújult ételekkel, megszokott minőséggel vár a Zazie Bistro ›
- Bíró Dániel vezetésével megnyílt a ZAZIE Bistro & Bar ›
- Két étterem is nyílik Budapest legmagasabb épületében ›
- Páratlan panorámával, 120 méterrel a Duna felett nyílt meg a VIRTU Restaurant ›
- Koktéltörténeti kisokos a VIRTU Restaurant bartenderével, Steier Mátéval ›