ZAZIE Bistro&Bar

Két étterem is nyílik Budapest legmagasabb épületében

A Magyarország legmagasabb épületeként is ismert MOL Campuson két étterem is nyílik hamarosan.


Októberben nyílik a MOL Campus Kopaszi-öböl felöli földszintjén a ZAZIE Bistro&Bar, novemberben pedig a VIRTU Restaurant nyitja meg kapuit a torony tetején. Lendvai Levente, a VIRTU Restaurant, Biró Dániel pedig a ZAZIE Bistro&Bar konyhájáért felelő séfek a Dining Guide-nak adott interjúban meséltek a jelenleg is zajló próbafőzésekről, kóstolásokról és a közelgő nyitásról.

LendvaiLevente elmondása szerint a VIRTU Restaurant olyan élményt nyújt, amit itthon nagyon sok étteremnek kéne, mégis azt látják, hogy kevesen fókuszálnak erre.

„Mi nem azzal akarjuk elérni a vendégeket, hogy Szent Jakab-kagylót adunk, meg tempurázott fogásokat, hanem azt adjuk, ami a miénk és szerethető. A Közép-kelet-európai régió ízeit és ételeit mutatjuk be, amibe beletartozik Magyarország és a velünk szorosan együtt élő Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia és Horvátország is. Remek alapanyagok és izgalmas ételek kötődnek ehhez a régióhoz. Ezt próbáljuk elegáns és érthető formában bemutatni. Ez nem fine dining étterem lesz, hanem egy nagyon elegáns és érthető szervizt nyújtunk majd. Az ételek megjelenésükben, tálalásukban ezt az emelkedettséget tükrözik majd.[...] A MOL Campus igazán magasra teszi a lécet, hisz nemcsak a magyar és látogató vendégeknek, de a magas szintű üzleti vezetőknek és protokoll vendégeknek is meg kell felelnünk. Izgalmas kihívás, nagy lelkesedéssel készülünk rá.”

Biró Dániel, a ZAZIE Bistro&Bar séfje az elegánsabb bisztró stílust képviseli, de szerinte a lokáció is sok mindent meghatároz.

„A közönségünk főleg reggel és ebédnél a környező irodaházakból érkezik majd, őket kell jó ajánlattal megfogni. Magasabb minőséget, egészségesebb kínálatot adunk, hasonló áron, mint a kerületben máshol. Munka után is várjuk őket, akkor már reményeink szerint kicsit zajosabb, pezsgőbb lesz a hangulat. Vacsorára már a környék lakói is megérkeznek, ideális esetben a Duna közelsége vonzóvá teszi majd a helyet, talán még a pesti oldalról érkező vendégek számára is. Hétvégén pedig biztos sok-sok családot látunk majd vendégül. Ez a városrész, a Kopaszi-gát és Újbuda ebből a szempontból üzletileg is nagy lehetőség számunkra.”

Fotó: A ZAZIE Bistro&Bar Meta oldala

Mi az, amit ebben a feladatban ti újdonságként éltek meg, és hogyan tud ebben az egészben a ti saját stílusotok megjelenni?

Arra a kérdésre, mi jelentette számukra az újdonságot és hogyan tudják a saját stílusukra szabni az éttermek kínálatát, Lendvai válaszában úgy fogalmazott, bár nagyon fiatalok, 30 év alattiak, de már jócskán van tapasztalatuk. Lendvai korábban a luxust és a fine diningot az előtérbe állító Arany Kaviárban dolgozott, ami kötöttséget jelentett.

„Nekem az évek folyamán nagyon sok ötletem lett volna, azt érzem, hogy ezen a helyen ezeket meg fogom tudni valósítani. Itt nincs olyan elvárás, hogy megfeleljünk a fine dining által diktált trendnek. Bátor lenne azt mondani, hogy szeretnénk mi alakítani a trendet?

Biró úgy véli, a koruk miatt korai lenne azt mondani, hogy kiforrott saját stílusuk van.

Édesapám, amikor kirakott régen egy tányért, ránéztek, és tudták, hogy ez Biró Lajosé. Ugyanez igaz azokra is, akik későbbi generáció, és a hazai élvonal jelenlegi legnagyobbjai: Széll Tamás, Pesti István, Sárközi Ákos, Barna Ádám. Sorolhatnánk. Azért kell keményen dolgozni, hogy ezt elérd, és legyen valami egyedi védjegyed. 7 évet éltem külföldön, nagyon sok helyen, iszonyatosan sok emberrel dolgoztam. Voltam egycsillagban, kétcsillagban, hotelben, a fine diningtól a bisztróig, mindenhol. Az, amit itt csinálhatok, nagyon közel áll a szívemhez. Tág a határ, nincsenek béklyók. A bisztró nagyon közel áll hozzám, és ha stílusról kéne beszélni, nekem az alap a francia konyha. Emellett imádom az ázsiai összhangokat, és nagyon szeretem a savakat. De ebből most egy kicsit visszahúztam. Túlhasználtam őket”

– fogalmazott.

Mindkét séf beszélt arról is, hogyan élték meg szakmailag a koronavírus-járvány okozta kihívásokat. Lendvai sokat köszönhet a COVID-nak, azt mondja, mivel nagyon sokat dolgozott az azt megelőző időszakban.

„Már reggel bementem kísérletezni, amit az Arany Kaviárban támogattak, nem számított semmi, de már úgy éreztem, hogy kezdek kiégni. Aztán jött a bezárás, a dobozba való tálalás, akkor azt mondtam, hogy ezt egyszerűen képtelen vagyok csinálni. Értékelem, hogy meg akartok tartani, de egyszerűen annyira maximalista vagyok, hogy én nem bírom elviselni, hogy ennek más a színvonala így.[...] Elindult egy saját projektem is, amiben régi magyar recepteket kutatunk fel. Ez a mai napig tart, és nagyon szeretem. A hazai gasztronómiai hagyomány kutatásával találtam egy olyan dolgot, ami az igazi inspiráció számomra. Bármikor, amikor azt érezném, hogy most nincs ötletem, akkor ehhez nyúlok vissza.”

Biró ezzel szemben nagyon rosszul élte meg a COVID-ot. Egy rövid kitérő után egy másik bécsi helyen, a séf végül hazajött, és édesapja éttermében, a KisBiróban kezdett el dolgozni, ahol megtalálta jelenlegi csapatát is.

Nyitókép: A ZAZIE Bistro&Bar Meta oldala