Egy férfi és egy nő egymás szemébe néz

5 pszichológiai trükk, melyek a mindennapokban alkalmazhatók

Jó benyomást kelteni, könnyebben tanulni vagy nyerni egy játékban gyakran tudat alatt dől el. Alábbi cikkünkben olyan hétköznapinak tűnő, pszichológiai trükköket gyűjtöttünk össze, melyekkel bármikor lenyűgözhetünk akárkit.


1. Kő, papír, olló

Ebben a játékban szinte lehetetlen megtalálni a tökéletes taktikát és annyira kiismerni az ellenfelet, hogy biztos lehessen a győzelem. Így nem is muszáj erre törekedni, hanem elő lehet venni egy rafinált elmetrükköt. A menet kezdetekor tegyünk fel egy kérdést, majd azonnal kezdjünk rászámolni a mutatásra. A másik személy közel biztos, hogy ollót mutat majd, mivel máshova kezd koncentrálni, így az utolsó opciót ragadja meg a felsorolásból.

2. A közelség lecsökkenti a haragot

Miközben egy ismerősünk mérges gyakran megnyugtathatja, ha mellette ülünk és közel vagyunk hozzá. Hasonlóképp igaz lehet ez a metódus egy munkahelyi környezetben is. Amennyiben a tárgyalóasztalnál a főnök mellett foglalunk helyet, akkor jelentősen enyhülhet a dorgálás hangneme és stílusa az irányunkba.

3. Klasszikus zene hallgatása tanulás közben

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rap vagy a hiphop műfajok negatív hatással vannak az új információk megjegyzésére. Ezzel ellentétben a klasszikus dallamok tényleges segítséget tudnak nyújtani. Ennek oka, hogy az emberek jobban figyelnek a dalszöveggel rendelkező számokra és nem tudnak tőlük elvonatkoztatni, míg az ének nélküli dallamok kizárják a környezetet és nem vonják el a figyelmet sem.

4. A tükörtechnika

Mások bizalmának elnyeréséhez célszerű használni ezt a módszert. Titka, hogy a szemben álló fél testbeszédét társalgás közben le tudjuk utánozni. A hasonló mozdulatok azt az érzést kelthetik majd számára, hogy egy hullámhosszan vagyunk vele. Természetesen nem szabad túl egyértelműen csinálni, mivel attól csak ingerültebb lehet az alany.

5. A tenyér legyen meleg és száraz kézfogáskor

Az első benyomás mindig a legfontosabb, hiszen akkor minden eldőlhet. Egyes munkahelyeken bevallottan az alapján választanak két ígéretes jelentkező közül, hogy melyiküknek jobb a kézrázása — olvashatjuk a Daily Medicos cikkében. Tanulmányok megállapították, hogy az emberek ösztönösen gyengébbnek és zárkózottabbnak gondolják azokat, akiknek nedves és rideg a tenyerük, míg akiknek száraz és meleg, azok önbizalmat sugároznak.

Nyitókép: Shutterstock