Férfi árnyéka, nő ül az ágyon

3 súlyos következménye annak, ha a párod pszichopata

Egy új kutatás vizsgálta, hogy milyen súlyos következményekkel jár az, ha valaki pszichopatával van kapcsolatban.


A pszichopaták az átverés művészetét a szerelem gyönyörű illúziójába csomagolják és ettől válnak vonzóvá sokak számára.

Jellemző rájuk a nagyzoló, álnok, impulzív, lelkiismeret és bűntudat nélküli, gyakran bűncselekményeket elkövető magatartás. E szeretetre méltatlan személyiségjegyek ellenére azonban bájosnak és ellenállhatatlannak is mutatkozhatnak. Egészen addig, amíg meg nem mutatják az igazi arcukat. Bár becslések szerint a pszichopaták az általános népesség mindössze 1 százalékát teszik ki, a pusztítás, amit maguk után hagynak, óriási lehet.

Milyen fizikai és mentális egészségügyi következményei lehetnek annak, ha valaki közeli kapcsolatba kerül egy pszichopatával? Ez volt az egyik fókusza annak a tanulmánynak, amelyet Adelle Forth, a kanadai Carleton Egyetem pszichológusa vezetett. A kutatáshoz ő és kutatócsoportja 457 olyan résztvevőt (10,5 százalék férfi és 89,5 százalék nő) toborzott, akiknek a vizsgálatban való részvételt megelőzően vagy annak ideje alatt volt romantikus kapcsolata egy pszichopatával (a résztvevők közel 80 százalékának már nem volt kapcsolata). A kapcsolat hossza néhány hónaptól több mint 20 évig terjedt, a legtöbbjük két és öt év között volt.

Érzelmi következmények

Az érzelmi következmények témája bizonyult a legelterjedtebbnek. A résztvevők a düh (beleértve az ingerlékenységet és a frusztrációt) és a gyűlölet spektrumán mozgó érzésekről számoltak be. Egy túlélő a következőket fogalmazta meg:

„A kapcsolat után egy ideig dühös voltam, amiért ilyen szinten becsaptak.”

A szorongás, a félelem, a pánik és a paranoia gyakran említett érzések voltak, csakúgy, mint a depressziós tünetek, beleértve az anhedóniát, valamint az öngyilkossági gondolatokat és kísérleteket.

Biológiai következmények

A túlélők számos szomatikus panaszt tapasztaltak, beleértve a gyomor-bélrendszeri problémákat, fekélyeket és fejfájást. Ezek voltak az egyik résztvevő által leírt következmények:

„Jelentős súlyveszteséget szenvedtem el. Elfojtottam a torkomat, amikor enni próbáltam. Kezdetben nem nőtt a hajam. A hajam kihullott és őszülni kezdett. A körmeim nem nőttek. Teljesen kiszáradtam. Vérző fekélyem alakult ki. Néha napokig nem ettem.”

Az interjúalanyok szív- és légzőszervi problémákra, számos endokrin és urológiai betegségre (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés) és autoimmun betegségről számoltak be.

Viselkedésbeli változások

A résztvevők az alvás és az étkezés változásairól, az öngondoskodás hiányáról, valamint a társas tevékenységek és/vagy interakciók változásáról számoltak be. Sok túlélő azt mondta, hogy sokkal kevesebbet vett részt társadalmi tevékenységekben.

Nyitókép: Shutterstock