két nő kék szemei egymás mellett

Puffadt szemek? Ezekkel az alapanyagokkal küzdhetsz ellene!

Legyen szó egy eseménydús éjszakáról, egy katartikus sírásról vagy egy éjszakai műszakról, néha egyszerűen nem jön össze a szükséges nyolc óra alvás, és ennek eredményeként duzzadt szemekkel ébredünk.


Ilyenkor hívjuk segítségül a szemránckrémeket, amelyek megnyugtatják, puhítják a bőrt és a pihenésmegvonással járó finom vonalak és ráncok ellen is hatnak. Ha helyesen alkalmazzuk őket, képesek a puffadásmentesítésre is. Szakértők mesélték el a Marie Claire-nek, hogy mi okozza a puffadt szemeket, és hogyan csökkenthetjük őket. Olvass tovább a válaszokért!

​Mi okozza a szem alatti puffadást?

A leggyakoribb okok közé tartoznak: az alváshiány, az allergia, az öregedés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy bizonyos egészségügyi állapotok

− magyarázza Dr. Sonia Khorana bőrgyógyász szakorvos.

És hogy miért éppen alvás után különösen puffadt a szemünk? A testünk napközben folyamatosan könnyeket termel és pislog, de éjszaka, amikor alszunk, leáll a pislogás. Ez azt jelenti, hogy egy könnyréteg a szemen maradhat, anélkül, hogy a könnycsatornákon keresztül elfolyna. Néha ez a felesleges folyadék visszaszívódik a szem körüli szövetekbe, ami reggelre puffadt megjelenést eredményez. Az alvási pozíció súlyosbíthat a helyzeten.

Fontos különbség, hogy míg puffadás azonban általában jön és megy egy hosszú vagy részeges este után, a zsírpárnák (gyakran nevezik őket szemtáskáknak) sokkal szembetűnőbbek, és általában tartósabbak is. Az előbbi esetében a szemkrémek a leghatékonyabbak, az utóbbinál pedig szakember beavatkozására lehet szükség.

Ne feledd, hogy a bőrápolásnak is idő kell! Legalább egy hónapos következetes használat szükséges ahhoz (minden reggel vagy este), hogy látható eredmények szülessenek.

​A szem alatti puffadtság elleni összetevők

szemkr\u00e9met visz fel egy n\u0151 a t\u00fck\u00f6rben n\u00e9zve mag\u00e1t

Fotó: Unsplash

Van néhány összetevő, amelyet gyakran használnak a szemkörnyékápoló készítményekben a puffadtság ellen. Az első a koffein, mely érösszehúzó, ami azt jelenti, hogy képes átmenetileg összezsugorítani az erek méretét és csökkenteni a szemhéjpúpokat.

A következő a peptidek, amelyek képesek segíteni a kollagén és az elasztin felépítését. A niacinamiddal párosulva − amely nyugtató hatású összetevő −, segít fenntartani a bőr hidratáltságát és csökkenti a gyulladást. Végül, a megbízható hialuronsav is jól jön a gyors eredményhez, hűsít és nyugtat.

A szemkrémeken kívül a puffadás csökkentésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a hideg borogatás vagy a hideg teáskanál − a hideg hőmérséklet és a masszírozó mozdulatok kombinációja segít a puffadás megszüntetésében és a nyirokelvezetés elősegítésében. Ráadásul arra is jó, hogy reggelente felébredj.

Milyen korlátai vannak a puffadásra való szemkrémeknek?

Sajnos a bőrápolás nem tudja minden bőrproblémánkat megoldani, így van ez a szemkrémekkel is, különösen, ha a zsírpárnáid rugalmassága csökken. Fontos, hogy reális elvárásokat támassz feléjük, mivel átmenetileg segítenek.

Egy klinikán viszont olyan hosszabb távú beavatkozásokat is el tudnak végezni, mint a könnycsatorna feltöltése enyhe táskák esetén, vagy az alsó szemhéj blepharoplasztika súlyosabb esetekben.

Nyitókép: Unsplash