rózsaszín rágóból lufit fújó fiatal sapkás nő

Mindennap rágózol? − 5 hatás, amit a rágógumi okoz a testedben

Vannak olyan szokások, amelyekről nem gondolkodunk sokat: a fogmosás, a haj lófarokba kötése vagy a mosdóba szaladgálás. Mi a helyzet a rágózással? Szintén mindennapos szokásunk, de vajon hatással van a testünkre?

Valószínűleg sok rágógumit vettél már a szádba az évek során, de azt tudod-e, miből áll?

A Science Direct szerint rágóalapból, édesítőszerekből, ízesítőkből és színezékekből áll. A benne található édesítőszer lehet mesterséges édesítőszer (például cukoralkohol) vagy cukor. Sokszor azért használjuk a rágógumit, hogy étkezés után felfrissítsük a leheletüket. Általánosságban elmondható, hogy a rágógumi biztonságos élelmiszeripari terméknek számít. A legjobb azonban, ha először megnézed a kedvenc márkád címkéjét, hogy pontosan tudd, mi van benne.

A rágózásnak azonban tényleg vannak előnyei, ezeket vesszük először sorra az Eating Well segítségével.

​1. Segíthet az étvágy szabályozásában

Akár mentás, fahéjas vagy gyümölcsös ízű, a rágógumi kellemes édes ízt biztosít. És néha édes ízre vágyunk anélkül, hogy egy marék édességért nyúlnánk. A rágógumi különösen hasznos lehet, ha jellemzően magas hozzáadott cukortartalmú édességekhez nyúlsz, vagy unaloműzésből eszed őket. Így egyeseknek segíthet az étvágyuk szabályozásában, de nem szabad csodaszernek tekinteni.

​2. Javíthatja a fogaink állapotát

A rágógumi felfrissíti a leheletet, de a rossz fogászati egészséget nem fogja helyrehozni. A cukormentes rágógumi használatával kevesebb szuvasodás alakul ki, rágása étkezés után serkenti a nyál áramlását, ami segít megerősíteni a zománcot és kimosni a szánkat.

3. Javíthatja a szorongásszintet

egy fiatal n\u0151 mosolyogva bekap egy r\u00e1g\u00f3gumit

Fotó: Shutterstock

Bár mindenki másképp éli meg a szorongást és a stresszt, néhány dolog, például a fizikai aktivitás és az alvás segíthet a megnyugvásban. A rágógumi egy másik alternatíva. A rágó olcsó, jól tolerálható, biztonságos és hatékony módja lehet a szorongás és a stressz enyhítésének.

Van néhány lehetséges mellékhatás is, amit szem előtt kell tartani, ha lelkes rágózók vagyunk.

​1. Növelheti az emésztési problémák kockázatát

Ha olyan rágógumit fogyaszt, amely cukoralkoholokat tartalmaz, légy résen a gyomor-bélrendszeri problémák miatt. Néha a xilit és más cukoralkoholok fogyasztása után gázok, puffadás és hasmenés jelentkezik. A szervezet nem szívja fel őket teljesen, így erjedhetnek az emésztőrendszerben, ami tüneteket okoz.

Ráadásul több levegőt nyelsz le rágás közben, a felesleges levegő pedig még több nem kívánt böfögést és puffadást okozhat. Ennek a jó oldala, hogy a rágógumi enzimeket és epét juttathat az emésztőrendszerbe, ami egyeseknél fokozhatja az emésztést.

​2. Növelheti az édesség utáni sóvárgást

k\u00e9t l\u00e1ny nevet, az egyik r\u00e1g\u00f3gumib\u00f3l lufit f\u00faj

Fotó: Shutterstock

Ha hozzászoksz az egész napos édes ízhez, még többet fogsz kívánni. Ezért egyesek több édességet kívánhatnak, ha gyakran rágóznak, mivel a rágógumi önmagában nem elégíti ki a vágyat.

​Rossz naponta rágózni?

Amíg a rágózásnak nincsenek kellemetlen mellékhatásai, például puffadás, addig nem baj, ha naponta használjuk.

Nyitókép: Shutterstock