Ragyogó bőrű, fiatal nő

8 biztos mód a ragyogó bőr eléréséhez

Ha van egy szépségtrend, ami soha nem megy ki a divatból, az a ragyogó bőr. Ennek ápolása és fenntartása azonban kihívást jelenthet. Életmódbeli szokásaink, környezetünk és rutinjaink gyakran vezethetnek fakósághoz. Szerencsére számos módja van annak, hogy fokozzuk bőrünk természetes ragyogását.

1. Következetes bőrápolási rutin

Az alapkezelések következetessége elengedhetetlen fontosságú az egészséges, ragyogó bőrhöz. A túl sok új (és esetlegesen durva) összetevő bevezetése irritációhoz vezethet, különösen, ha valakinek érzékeny a bőre.

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges és ragyogó bőrhöz fontos a gyengéd tisztítószer használata és a napi kétszeri hidratálás.

2. Fényvédelem MINDIG

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fényvédő használata talán a legfontosabb lépés a ragyogó, egészséges bőr eléréséhez. Bőrünk védelmével a káros UV-sugaraktól, megelőzzük a korai öregedést, és fenntartjuk a bőr egyenletes tónusát.

Használjunk legalább SPF 30-as fényvédő krémeket, melyet nem csak egyszer, reggel kenünk fel, hanem megismételjük azt a nap folyamán többször, még akkor is, ha beltérben tartózkodunk, mivel a legtöbb ablak nem véd az összes UV-típustól.

3. Hidratálás

A hidratálás szintén elengedhetetlen a ragyogó, kiegyensúlyozott bőrhöz. Építsünk be hidratáló szérumot a bőrápolási rutinunkba, a nedvességszint növelése érdekében. Keressük az olyan összetevőket, mint az ektoin, a glicerin vagy a ceramidok, amelyek feltöltik és táplálják a bőr barrierjét.

4. Rendszeres hámlasztás

A rendszeres hámlasztás kulcsfontosságú az elhalt hámsejtek eltávolításához, amelyek mattíthatják az arcbőrt. Érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba egy gyengéd fizikai hámlasztót, például jojoba gyöngyöket vagy kémiai hámlasztókat, például alfa-hidroxisavakat (AHA) vagy béta-hidroxisavakat (BHA), sőt enyhe enzimeket is.

Ügyeljünk azonban arra, hogy ne vigyük túlzásba a hámlasztást, hetente egy-két alkalomnál ne legyen több.

5. Retinol

A retinol segíthet kiegyenlíteni a bőr tónusát, javíthatja a textúrát és fokozhatja a bőrsejtek cseréjét. Ügyeljünk arra, hogy fokozatosan építsük be a retinolt az éjszakai rutinunkba. A retinok érzékenyebbé teszi a bőrt a napra, ezért esténként alkalmazzuk, illetve fontos a megfelelő fényvédelem mellette.

A retinoloknak és a retinoidoknak nem kell hámlasztaniuk a bőrt ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. Ha mégis, az a bőrirritáció jele.

6. C-vitamin

A C-vitamin alkalmazása a bőrápolásban segíthet elérni egy általános ragyogást. A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít kiegyenlíteni a bőr tónusát és csökkenti a sötét foltok megjelenését. Ez az erőteljes összetevő a környezeti stresszhatások ellen is védelmet nyújt, így egészséges arcbőrt biztosít.

7. Párna

Fontos, hogy a párnák, amiken alszunk, mindig tiszták legyenek, mivel ez csökkentheti a kiütéseket. Fordítsuk meg a párnahuzatot a hét felénél, vagy fordítsuk ki annak érdekében, hogy ne az izzadsággal, olajjal és termékmaradványokkal teli szöveten aludjunk. Érdemes szatén vagy selyem párnahuzatot használni, mivel ezek kíméletesebbek a bőrünkhöz.

Azt is érdemes megfontolni, hány párnával alszunk. Ha kettőn, az korlátozhatja az alsó szemhéj duzzanatát és a reggel megjelenő puffadtságot, mivel ha a fejünket teljesen megemeljük, az segíthet csökkenteni a folyadékvisszatartást alvás közben.

8. Megfelelő táplálkozás

A megfelelő táplálkozás nemcsak a bőr ragyogását javíthatja, de hatással lehet a bőr olajszintjére, a pattanásokra és még az öregedés megjelenésére is

A bél és a bőr mikrobiomjának harmonikus egyensúlya elengedhetetlen a ragyogó bőrhöz. AHa változatos, tápanyagokban gazdag étrend elősegíti a bőr kiegyensúlyozott mikrobiomjának kialakulását.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock