Női portré, türkizkék háttér előtt

Ez az összetevő az üveghatású, sima és gyönyörű bőr egyetlen titka

Minden a koreai bőrápolás egyik csodafegyveréről.


Aki valamennyire otthonosan mozog a koreai bőrápolásban, valószínűleg hallott már a rizsvízről. A sima, ragyogó, üveg hatású bőr eredményező összetevő több száz éve népszerű bőrápolási összetevő az ázsiai kultúrákban, melyet a rizs áztatásával, majd szűréssel állítanak elő.

A rizsvizet a bőrápolásban általában tonerként vagy a bőr megnyugtató hidratálóként alkalmazzák. A benne található magas keményítő-, vitamin- és antioxidáns-mennyiség miatt hatásos a sötét foltok, az egyenetlen bőrtónus világosítása, a tonizálás és feszesítés, valamint a bőrgyulladás és a bőrkiütések megnyugtatására.

Előnyei

  • Szabad gyökök elleni védelem: A rizsvíz antioxidánsokban gazdag, melyek segíthetnek megvédeni a bőrt a nap káros hatásaitól. Egy kísérlet során a rizsvíz megakadályozta az UV-expozícióból származó szabadgyök-képződést, míg egy tanulmány megállapította, hogy néhány más növényi kivonattal kombinálva a hatásos fényvédő. Ennek ellenére a bőrgyógyászok mégsem javasolják utóbbi módon való használatát, hanem az ásványi SPF-et.
  • Anti-aging hatás: A rizsvíz gátolja az egyik olyan enzim, az elasztáz aktivitását, amely lebontja a rugalmas rostokat, és az öregedés során ráncokhoz és megereszkedéshez vezet. További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy a kutatók jobban megértsék a rizsvíz lehetséges öregedésgátló hatásait.
  • Hidratálás: A rizsvíz segíthet kisimítani a bőr felszínét és javíthatja annak textúráját.
  • Irritáció enyhítése: Magas keményítő- és vitamintartalma miatt a rizsvíz segíthet az irritált bőr megnyugtatásában, sőt, egyesek szerint gyulladáscsökkentő hatása is van, ami gyógyír a száraz bőrre és az ekcémára.
  • Hiperpigmentáció halványítása: Bár további kutatásokra van szükség, de a rizsvíz bőrvilágosító hatása rendelkezhet, ami hasznos lehet a hiperpigmentáció halványításában. A rizsvízben található cukor, az inozitolról kimutatták, hogy potenciális bőrvilágosító hatása van.

Lehetséges mellékhatások

A rizs allergiát kivéve, a bőrgyógyászok szerint a rizsvíznem nincs sok mellékhatása. Nagyon száraz vagy dehidratált bőr esetén nem ajánlott alkalmazni, mert még jobban száríthat.

Alkalmazás

A rizsvizet leginkább tonikként érdemes használni, naponta egyszer vagy kétszer, az arc megtisztítása után. Szárító hatása elkerülése és a bőr hidratáltságának megőrzése érdekében érdemes utána szérumot és/vagy hidratáló krémet alkalmazni.

Saját kezűleg is készíthetünk rizsvizet, ehhez fél csésze (kb. 9 dkg) rizst áztassunk be két csésze vízbe, és hagyjuk állni 30-60 percig. Ezután szűrjük le, és már kész is a rizsvíz. Arra ügyeljünk, hogy rendszeresen friss rizsvizet készítsünk, hogy ne romoljon meg, mert utóbbi baktériumokkal szennyeződhet, ami bőrfertőzéseket okozhat.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock